SENASTE ARTIKLARNA

Nu drar jag till Korea

1

Idag åker jag till Korea för nästan en vecka. Det ska ätas, mysas och spanas på design. Och i min research inför resan så hittar jag otroligt lite info om samtida koreansk design. Men det här är lite av det jag hittat. Bilden ovan med grafisk form kommer från sajten Etsy.

103_wire-numbers-by-kyuhyung-cho-and-erik-olovsson01

Svenskkoreanska Kyuhyung Cho kommer från Seoul men gick sin utbildning på Konstfack. Han är i Korea just nu och jag hoppas få träffa honom, men han är ju nästan svensk… :) Här väggsiffror som han gjort tillsammans med Erik Olovsson för NakNak.

hyu-jin

Hyu-Jin Jo är keramiker från Korea men bor i London. Fantastiskt vacker keramiskt arbete.

korea

Det fantastiska stearinljuset kommer från den koreanska designstudion AND.

Jag ser fram emot att få komma hem och berätta om massor av nyupptäckta talanger.

DELA

Blåvitt hos Cervera

0

Cervera lanserar en ny servis i blått och vitt. Serien kallas Pacific och inspireras av livet vid stranden. En klassisk mix-and-match-servis. Jag har alltid varit svag för de där stänken som finns på delar i servisen. Lite konstnärligt och galet. Jag gillar det skarpt. Servisen kommer från Royal Doulton.

Och det har vi ju sett förr. Bilden längst ner ser vi Paola Navones servis för amerikanska Crate & Barrel som kom för några år sen. Och vår svenska Katarina Brieditis har gjort fläckiga porslinsdelar för Rörstrand. Men fint är det. Jag gillar fläckigt.

pacific16 pacific17 pacific24

ComoPlattersNTileBowlPNF13

DELA

Årets bästa svenska design – går inte att köpa i Sverige

0

Igår gick Design S som är en utmärkelse för vad som ska vara Sveriges bästa design. Bland vinnarna hittar man Dancing Dunes av Anna Elzer Oscarsson, men årets bästa produkt blev serien OMMO av Shane Schneck. Produkterna skrev jag redan om i september men vi kör de en gång till här. De är ju uppenbarligen det bästa vi har i Sverige. Men jag tror inte de går att köpa i Sverige än. Producenten sitter i Asien (HongKong, om jag minns rätt).

2.9 2.10 2.11 Shane-Schneck-OMMO-Collection1-7-HOOP Shane-Schneck-OMMO-Collection1-8-LOFT2 Shane-Schneck-OMMO-Collection1-1

DELA

Pepparkaksbaket

0

Vi närmar oss första advent med stormsteg – och då är det dags för glögg och pepparkakor. Här nedan kommer några uppdaterade roliga varianter för den som vill piffa till julen 2016. Bilden ovan är tagen när Stylist-Sara gjorde ett hemma-hos i mitt vintriga sommarhus för nåt år sen.

2-creative-baking-stamps

Ett måste i jul är väl ändå tomtens egen mustasch. Finns här.

12-creative-baking-stamps

Eller Läderlappen-märket. Den kan du få här.

17-creative-baking-stampsKanske ett eget 3D-pussel? Som finns här.

19-creative-baking-stamps

Kanske en kunglig profil för dig som gillar sånt? Finns att köpa här.

40-creative-baking-stamps

Hajattacker kan man ha på julbordet. Så klart. Finns att köpa här.

3-masonjar

Men du kan ju också göra din egen uppsättning burkar… Konstigt. Men lite fint. Finns här.

18-unicorn

Och till jul måste man ju ha en enhörning… Finns att köpa här.

20-like

Och vad tycker vi om julen? Like. Finns här.

DELA

Årets mest hållbara julbord

0

Julen är överfull med mat. Massa mat som vin inte äter upp. I Sverige slängs årligen drygt en miljon ton mat och besöksnäringen står för en åttondel av matsvinnet. Sigtuna har samlat sina hotell och restauranger för att duka upp till det mest hållbara julbordet – som består av rester…

I En godare jul finns inga sorgliga slut, bara läckra, nytänkande anrättningar. Den griljerade julskinkan förvandlas till en mustig gulaschsoppa, den överblivna rödkålen blir en god chutney och av de överblivna rökta charkuterierna blir till läckra kanapéer.

Alla recept finns här. Bilden ovan är Kanapé på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon

hons1

Hotellnäringen i Sigtuna jobbar målmedvetet med hållbarhetsfrågor och är också med på Green destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer. Destination Sigtuna leder nätverket som består av 15 hotell- och konferensanläggningar. Förra året tog kockarna på hotellen fram nya läckra recept på höna, för att förhindra onödigt svinn. Nu dukar samma kockar upp ett hållbart julbord där julens rester tas om hand och förvandlas till läckra nya rätter. Recepten återfinns i receptsamlingen En godare jul.

hons6

Vegetariska dolmar med friterad grönkål, fikonsky och saffransolja från Wenngarn

Julkryddad_brödpudding_Hotell_Kristina

Julkryddad Brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde. Gjord på gammalt bröd av Hotell Kristina.

Lammchili_32rumochkökLammchili från 32 rum och kök på överbliven lammstek.

Rödkålschutney_Stora_Brännbo

Rödkålschutney från Stora Brännbo.

Snackstallrik_broccoli_1909_Sigtuna_Stadshotell

Snackstallrik på tre sorters broccoli från 1909 Sigtuna Stadshotell.

DELA