SENASTE ARTIKLARNA

Kungligt porslin

0

Rörstrand firar 290 år det här året. Det firas över hela landet – även på de kungliga slotten. Rorsersberg som ligger lite norr om Stockholm gör en utställning som öppnat nu i helgen med kungafamiljens relation till Rörstrand. Flera medlemmar har samlat vissa delar och Prins Carl Philip har ju designat för Rörstrand. Bland alla kopplingar mellan kungahuset och Rörstrand kan man se att arkitekten Jean-Eric Rehn, en av Stockholms slotts skapare, uppdrogs att rita Rörstrands första egna mönster. Går vi framåt i tiden var Oskar II en stor samlare av 1700-talsfajans, Prins Eugen gjorde beställningar från Rörstrand till sitt hem på Waldemarsudde. Gustav VI Adolf intresserade sig för Carl-Harry Stålhanes stengods producerat vid Rörstrand. Ett kungligt hurra för porslinsmärket. Utställningen står till den 25 september.

Vas

202796Skål

 

DELA

Haymarket

0

Stockholm har fått en ny restaurangarena. Scandic Haymarket är ett femstjärnigt hotell i gamla PUB-huset precis vid Hötorget. Men man har inte bara boende utan även bra mat. Tre restaurangkoncept finns – Pauls (som i varuhusets Paul U Bergström), Gretas (som i Greta Garbo som arbetade på PUB) och Americain.

Paul kommer köra internationellt klassiskt kök. Greta champagnecafe med allt från frukost till lunch. Americain är en flott cocktailbar.

1

6

5

Gretas

Haymarket-by-Scandic-MOD-02816_1024

2

Paul’s3    7 8

Americain

DELA

Mode och IKEA

0

I sommar släpps en ny kollektion som modeskaparen Walter van Beirendonck gjort för och tillsammans med IKEA. Lite info finns att läsa här. Och som den trendexpert jag är så har jag ju så klart koll på vem Walter är, och är intervjuad. Jag tycker verkligen att Walter är en otroligt spännande formgivare som arbetar med identiteter och är mångbottnad. Och kollektionen är verkligen färgstark och något att fundera över. Som tigerfällar och figurer man kan skriva ut i 3D-skrivare. Och t-shirts. Det är väl första gången som IKEA är och tassar på H&Ms härad. Eftersom Eatandgreet handlar om köket så visar jag här nedan porslinskollektionen. Fyrkantiga grytunderlägg, muggar och tallrikar. Är ögonen för att någon ska kolla att vi äter våra grönsaker? Eller hinduismens tredje öga som symboliserar insikt? Skrämmer bort onda andar? Eller bara serieteckningsögon?IKEA_GLODANDE_grytunderlagg

IKEA_GLODANDE_skal-2 IKEA_GLODANDE_tallrikIKEA_GLODANDE_skalar

DELA

Danskt glas

0

Danska Frederik Bagger kommer med två glasserviser. Den släta varianten med platinakant har hämtat inspirationen från klassiska cocktails på 60-talet. Den slipade varianten är tydligare kopplat till 40-talet med Old Fashion mm i åtanke.

8116d21d1f442f88_800x800ar ba6420a718918d35_800x800ar

DELA

Sissi Westerberg för Reijmyre

0

Normalt sett så skriver jag mest om saker för köket här på Eatandgreet, men jag kan inte låta bli att dela med mig av de otroligt fina jugendvaserna som Sissi Westerberg gjort för Reijmyre. Glaset premiärvisades på Reijmyre i helgen och visas på utställning där under hela sommaren. Och glaset är alltså konstglas och finns att köpa.

Så här skriver glasbruket själva om serien.

Tillsammans med glasbrukets skickliga hantverkare har Westerberg skapat en serie vaser i underfångsteknik som relaterar till Jugendstilens formspråk och dess vurm för slingrande växtformer. Men dessa vaser har en samtida, lite mer konceptuell twist och är inspirerade av det lokala Östgötska landskapet. Bland annat figurerar tallskogen som motiv, samt en vas med Östergötlands landskapsblomma; Blåklint.2.2

2.4 2.5  2.11 2.15Fotograf Daniel Peltz

DELA