Sottsass och Memphis i köket

0

Italienska Alessi firar Ettore Sottsass med att ge ut gamla favoriter från deras samarbete.

Jag ser tusen, tusen saker och det var länge sen ett starkt ”vill ha” dök upp. Men när jag såg den här skålen av Sottsass för Alessi så kände jag ett sug. Fint 80-tal. Och klassiskt exempel från Memphisgruppen. Jag tror nästan jag älskar denna Sottsass och Memphis i köket.

Samarbetet mellan Sottsass och Alessi började 1972 och resulterade genom åren i ett stort antal odödliga produkter. För att hylla det som skulle ha varit Sottsass hundrade födelsedag lanserar nu Alessi en begränsad upplaga, på 999 exemplar, av den välkända Twergi-skålen. Skålen består av limeträ och har en fot i röd kontrastfärg. Twergi betyder dvärg, eller bergsande, på en lokal dialekt i detta område.

 

alessi sottsassSottsass och Memphis i köket

Jag går liksom igång på det här med en slags nostalgisk form och sen det extra klarröda. Konstigt och kul. Precis som Sottsass och Memphis ska vara. Och jag gillar att det sticker ut. Vi behöver absolut fler och konstiga saker i våra hem. Inte bara snälla saker som klappar medhårs.

Jag hoppas att Alessi fortsätter göra konstiga saker. Och vi får väl se om de rotar fram flera saker ur arkivet med Sottsass.

 

Blossa glögg 2017

0

Blossa kommer med årets glögg 2017.

Årets smak för Blossa har lanserats. Och säga vad man vill, men den brukar vara en tydlig signal över våra lifestyledrömmar. Ibland är det hälsa, ibland Dalarna och ibland Japan. Form och färg på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning, en gammal hantverkstradition i Indien där man dekorerar lastbilar och byggnader med handmålade mönster och budskap. Årets smaksättning: härligt solmogen mango, kryddig spiskummin och het chili. Så här skrev jag 2013 och 2015. Vilken är din favoritsmak?

blossa 2017 glögg eatandgreet smaker

blossa 2017 glögg eatandgreet smaker blossa 2017 glögg eatandgreet smaker

Färgglatt och spännande, men hur smakar det? Vi får kolla när flaskan kommit närmre oss vanliga dödliga. Fram till dess får vi nöja oss med att titta på bilder.

Nytt från Tom Dixon

0

Brittiska Tom Dixon släppte under mässan Maison & Objet nya glas och karaffer till det dukade bordet. Som jag noterat i min rapport från mässan så ser vi väldigt mycket rosa glas. Så också hos trendkänsliga Dixon. Serien ska påminna om alkemi men ser ut att passa perfekt för härliga drinkar på en fredagkväll.

McDonalds gör modesamarbeten

0

Stockholm Fashion Week är precis över, men modevärlden rullar vidare. Samarbeten mellan modeskapare och övrig industri verkar aldrig ta slut. Modeskapare gör spritflaskor, inredning för IKEA, och New York-baserade Supreme gör allt från tegelstenar till skateboards.

Höstens kanske mest oväntade modesamarbete händer i Storbritannien. Där kan man under augusti och september köpa BigMac i en designerlåda av Julien Macdonald. Snabbmat – fast fashion?? Jag vet inte hur man tänkte, men du kan få tag på din kladdiga burgarlåda här för att ta med hem till din modesamling.

Kunglig spis – ny design av Bernadotte Kylberg

1

Svenska Duni lanserar nya engångstallrikar tillsammans med Bernadotte Kylberg. Man har använt miljövänliga ingredienser för att ta fram en serie som går att gräva ner när man ätit klart.

Man har använt bagass som är baserat på en restprodukt av sockerrör som framkommer vid sockerproduktion. Materialet bryts ner till jord på bara några veckor efter kompostering. Även CPLA ingår i produkten och det är tillverkat av 100 % växtbaserat material, är biologiskt nedbrytbart, extremt robust och tål temperaturer upp till 100 C°.

Servisen är mjuk i formen och inspirerad av näckrosens form. Det blir en lite olycklig koppling med bilden med origami som förstärker den asiatiska flörten. Japanska Wasara har redan lanserat liknande produkter tidigare, och jag och mitt team hade med det bland annat på en utställning på Mitt Kök för två år sen. Jag menar inte att servisen Bernadotte Kylberg gjort är för lik, men associationen blir lite olycklig. Bilden längst ner kommer från Wasara. Jämför själv. Likt? Olikt?