Julkalender lucka 8: Vinn köksknivar från Per Morberg

0

Dags för ny lucka. Man ska inte ge bort knivar i present – sägs det. Bortgångna Magdalena Ribbing berätta det det enligt skrock innebar att knivar innebar att man ska av vänskapsbanden. Däremot kunde man komma runt det om man ”betalade” till exempel en krona för paketet.

Men vem kan säga nej till ett nytt set med knivar av Per Morberg? För att vinna ett nytt sett med knivar så gå in på Designbloggarnas instagram och följ instruktioner. Denna lucka kan bli din. Om knivsettet finns följande att läsa: Knivset med kockkniv, grönsakskniv och skalkniv. Knivarna är tillverkade i Japan av japanskt rostfritt stål med handtag av obehandlad ek och bolster av mässing. Knivarna är slipade med 16 graders vinkel. Värde: 2 399 sek
Om Morbergs kökskollektion:
Enligt Morberg är att laga mat och äta en kärlekshandling. Denna kärlek till matlagningen framgår när man ser redskapen som Morberg själv har i sitt kök – de andas det genuina, kraftfulla och klassiska. Morbergs mission är tydlig – att erbjuda vackra kvalitetsprodukter som ska kunna åldras väl och tåla att användas både idag och av kommande generationer.
 
designbloggarnadesignbloggarna Kolla gärna imorgon för luckan som öppnas hos Very Camilla. SparaSpara

Knepet för att du ska äta mindre

0

För ett par veckor sen besökte jag designveckan i Eindhoven. Stort fokus på de unga designstudenterna men också en hel del spännande utställningar, och flera av dem handlade om mat. Ett projekt som fascinerade mig handlar om hur vi ska äta mindre portioner.

Marije Vogelzang har ett projekt hon kallar Volumes. Det bygger på att man ska lura ögat… Vi älskar att lassa upp en massa mat på tallriken. Med små silikon-kluttar kan man fylla tallriken och på så sätt få mindre matrester. Äta mindre. Kluttarna kanske ser ut som små aliens men forskning visar att den här typen av former ser mer ätliga ut än helt geometriska former. Innovativt och spännande. Får tummen upp av mig.

Designer of the Year – Cecilie Manz

0

Jag tog en snabbtur ner till Köpenhamn för att delta i lanseringen av Årets Designer som den internationella mässan Maison & Objet utsett. 2018 års designer är danska Cecilie Manz.

En kall höstdag, men ändå alltid härligt med Köpenhamn. Och jag ska träffa skandinaviens trevligaste designer – Cecilie Manz.   cecilie manz 45 åriga Cecilie Manz har alltså blivit den designer som den parisbaserade mässan lyfter under hela året. Och visst har hon ett fantastiskt skandinaviskt eller nordiskt formspråk. Det märks att hon är utbildad både i Danmark och Finland. På bilden ovan ser vi nya skålar för Fritz Hansen. cecilie manz Manz har även gjort de nya högtalarna för Bang & Olufsen cecilie manz cecilie manz Flera keramiska detaljer för Fritz Hansen. cecilie manz Kruka som jag tror kommer från Kähler. cecilie manz  cecilie manz Presentation. Maison & Objet berättar att man har 85000 besökare och 3100 utställare. Cecilie i svart. cecilie manz Jag har hängt med Cecilie några gånger. Vi gjorde ett event tillsammans med Iittala för några år sen där vi hade hemma-hos-fester i en lägenhet med Ineke Hans, Harri Koskinen och även Cecilie. Hon är verkligen sjukt trevlig. Varm, snäll, nyfiken och ödmjuk. Kanske Skandinaviens trevligaste designer. Synd bara att jag ser ut som ett mongo på bilden…

Vivienne Westwood designar flaskor

0

Brittiska mode- och punkdrottningen Vivienne Westwood har designat en vattenflaska. Snygg, cool och miljösmart.

Det italienska företaget 24Bottles gör flaskor i metall för gymmet eller bara för den törstige. Företaget kontaktade miljöaktivisten Westwood för att se om de tillsammans kunde göra något. Metallflaskan är ett miljösmart alternativ till plastflaskan med vatten som du köper på typ Pressbyrån. Italienarna menar för övrigt att just den här designlösningen på flaska håller vätskan kall i 24 timmar (därav namnet). Oavsett om du gillar designen eller inte så sluta dricka vatten i plastflaskor. Please. Flaskan kostar 39 euro. vivienne westwood vivienne westwood vivienne westwood vivienne westwood vivienne westwood

Tvättsvamp på bordet

0

Det tyska designföretaget Pulpo imponerar igen. I september lanserade man porösa skålar och fat som var gjorda av tvättsvamp.

Jag kan verkligen uppskatta att Pulpo gör konstiga saker. När alla andra gör patinerade mässingsprylar så gör de burkar i ”fattigmanssilver” av Sebastian Herkner.  Oväntat och spännande.Och tvättsvamp. Nu har man tagit fram en kollektion skålar och fat tillsammans med Londonbaserade Studio Furthermore. Den avancerade tekniken bygger på att man skär ut formen i tvättsvamp och sen glaserar man med porslinslasyr i omgångar och bränner. Resultatet blir grovt, spännande och nytt. Skålarna kommer i tre färger och tre varianter. Superfint. Alla ni som gillar Studio Formafantasma borde älska detta. Och jag frågade… Det klarar inte diskmaskin…pulpo tvättsvamp