SENASTE ARTIKLARNA

Intervju med Dagny Thurmann-Moe

0
dagny
Kära blogläsare, jag kommer att börja med något som heter veckans Intervju, intervjuer med färgstarka personer och deras syn på färg inom inredning och arkitektur. Först ut är Norges färgexpert Dagny Thurmann-Moe. En utav mina absoluta favoriter. Kan även stolt och glatt meddela att Dagny kommer att invigningstala på min utställning Colour Emotions i februari 2017.
1. Hur började du arbeta med färg och varför?

Mitt intresse för färg startade som barn. Jag var väldigt upptagen av färgerna på mina kläder och valde kläder efter färg. I 7-årsåldern kom intresset för färger i interiörer då jag fick inreda mitt eget sovrum. I 16-årsåldern började jag att läsa allt jag kom över av facklitteratur och böcker om ämnet och jag har hela tiden varit intresserad av färg i både detaljer och i helheten. 2007 startade jag en en renoveringsblogg när jag renoverade mitt hus, efter renoveringen kom den att handla om skandinavisk stil med ett maximalistiskt perspektiv. Därifrån kom jag till att bli rekryterad som Creative Director för en färghandel kedja som heter Colourful. Efter fyra år, startade jag min egen färgstudio 2014.

2. Vad är du aktuell med just nu?
Just nu arbetar jag med färg forecasting 2017 efter förra månadens lansering av årets färg 2017. I januari har jag två större lanseringar, varav en jag arbetat med sedan 2014 och den andra handlar om hur man bäst använder färg inom mina kopetensområden, interiör, arkitektur och mode. Utöver detta arbetar jag med att färgsätta en ny textilkollektion för GU, färgsätta en grundskola, ett kontor, två ekohus och fem lägenheter. Jag kommer även hålla kurser för inredare, stylister och arkitekter hur man bygger upp goda färgpaletter.
3. Vilka färgtrender kommer 2017?
Det viktigaste som händer är att brunt markerar sin återkomst inom inredning, arkitektur, mode och mat. Vilket är en ganska stor händelse i färgvärlden. Det är inte ofta en färgmarkering som kraftfullt och i en så stor spännvidd av nyanser. Utöver detta kan vi säga att den färggranna (innehållande nyanser från hela färgcirkeln) trendvågen förstärks och kommer att fortsätta den kommande åren. Norge använder historiskt sätt lite mer färg än Sverige och mycket mer än Danmark som tidigare har varit längst ner på listan. Men det intressanta är att följa rotationen i alla tre länderna. Ökad användning av färg är associerad med en starkare önskan att göra personliga val. Så den viktigaste färgen 2017 är att allt är tillåtet och att personlig och unik smak är viktigare än vad tidningar och färgexperter säger. Läs mer om brunt i mitt tidigare inlägg här. 
4. Vad är det vanligaste misstaget man gör när man börjar använda färg?
Det vanligaste misstaget är att använda för få färger. En bra färgpalett för en interiör innehåller 5-7 toner per rum. 1-2 huvudfärger, 3-5 accentfärger och en kontrasterande färg som ger djup. En byggnadfasad bör ha 3-5 nyanser totalt; en huvudfärg, 2-3 accentfärger och 0-1 kontrastfärg.
5. Hur ser du på färgpolitik?
Jag är mycket bekymrad över att den sakkunskap om hur människor påverkas av färg minskar, både teknisk och på en politisk nivå. En akromatisk stad, interiörer och garderober, finns det ingen tvekan om att det är ohälsosamt för människan. Människan har funnits i nästan 200 000 år, och de senaste 10-15 åren har färgerna försvunnit ur vårt samhälle, medan användningen av antidepressiva medel har skjutit i höjden. Vi har på många sätt aldrig varit längre ifrån vad som var vår ursprungliga livsmiljö. Det finns mer och mer forskning som visar på hur starkt inflytande färganvändning faktiskt har, och att brist på färg kan orsaka huvudvärk, stress, ångest, högre blodtryck och hjärtfrekvens etc. Färganvändning i arkitekturen bör regleras av regeringen. Här menar jag inte att de ska avgöra exakt vilken nyans en byggnad ska ha, men att arbeta med färghandledare och att det ska finnas krav för hur en god stadsmiljö ska se ut. Här har du kompetens i stället för bara antaganden och bedömning av enskilda byggnader. Dessutom bör det finnas tydliga riktlinjer för god användning av färg i inredningen av skolor, sjukhus, asylcentra etc.
Tack Dagny för en fin intervju och vill du ta kontakt med Dagny hittar du henne här. 
DELA

Studio Job + Bisazza

0
Studio Job, Bisazza
Studio Job, Bisazza

Studio Job har länge varit en av mina favorit designstudios, nu har de gjort ett samarbete med Bisazza som lanserades i London för några veckor sedan på London Design Week. Bisazza är känd för sin mosaik, nu har de gått in på en ny marknad, nämligen trägolv och gjort ett samarbete med holländska designduon Studio Job, där de tolkar och gör om den klassiska parketen i ett otroligt fint, välgenomarbetade och eccentriskt koncept. Ingen kunde vara lyckligare än jag med lite färg, lite trä och lite golv. Ser fram emot att få använda dessa i mitt kommande inredningsprojekt.

DELA

Space through geometrics

0

DSC_0714

DSC_0716

Hittade detta fantastiska projekt på Konstfack av Josefin Lindberg & Emma Matton som går en master i spacial design. Älskar hur de arbetat med färg, form och utrymmet emellan. Deras egna ord om projektet:

Vi har överfört den teknik som vi dagligen arbetar med i digitala 3D-program till en fysisk process där själva hantverket, magkänsla, komposition och spontanitet har varit vårt fokus. Vi har arbetat med starka, mättade färger som skapar kontraster som påverkar geometrin och dess möten. Vi ville undersöka vad som händer i mötet mellan objekten och se hur rumsligheten förändras beroende på var betraktaren står. 

Superspännande och jag kommer absolut hålla ögonen öppna för vad dessa två hittar på i framtiden.

DELA

Gio Ponti inspiration

0

gio ponti gio ponti torafu-architects-giving-warmth-to-the-building-skin-designboom-11

Just nu är jag inspirerad av den italienska designen och arkitekten Gio Pontis (1891-1979) stil. Så vill dela med mig lite av hans bilder och verk ovan. Han var en av de främsta bland de arkitekter och formgivare som formade 1930-talet och fortsatte ända fram till 1960-talet att rita byggnader, av vilka många är kända.

Ponti är känd i Sverige för Italienska kulturinstitutet som uppfördes 1958 på Gärdet i Stockholm. Byggnaden är modernistisk med en avsmalnande konstruktion. Internationellt har han främst blivit uppmärksammad för det tillsammans med Pier Luigi Nervi ritade Perellitornet i Milano, som uppfördes 1955-1958, och dess hexagona plan.

Ponti införde en mer avskalad stil med nyskapade former och material som skulle symbolisera naturens styrka och påhittighet. Internationellt införde han en mer moderniserad italiensk stil genom sina föremål med svaga influenser. Han strävade efter att skapa föremål som skulle ha något utöver konstruktionen att berätta. Det finns många dolda budskap i hans verk som ger åskådaren utrymme för egna tolkningar.

DELA

Årets viktigaste färg 2017 är brunt

1

Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange

2017 viktigaste färg enligt norska färggurun Dagny är brunt. Vi kommer att se massor av bruna skinndetaljer, bruna trädetaljer, terrakotta och konjactoner i vårt hem. Mest intressant är att bruna trädetaljer utöver att de är vackra, även är bra får vår hälsa. Läs mer om brunt och hur det kan påverka din hälsa positivt hos Dagny. 

Dagny-Fargestudio-Fotograf-Margaret-De-Lange-Stylist-Kirsten-Visdal-6

Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange
Dagny-Fargestudio-Fotograf-Margaret-De-Lange-Stylist-Kirsten-Visdal-5

Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange

 

DELA