Vilket kaffe är bäst för miljön – Kapsel eller brygg?

1
En miljövänlig kopp kaffe, hur bryggs den?
Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar. Den här helgen går vi igenom vilket kaffe som är bäst för miljön.

Jag är mer av en tedrickare, men jag tänkte ändå ta en genomgång kring det här med kaffe. Kaffe är ju ett av fem livsmedel som Naturskyddsföreningen har kategoriserat som viktigast att byta till eko. Och med tanke på mängderna som konsumeras i det här landet, så det är en viktig del i att göra vårat samhälle mer hållbart.

Varför är det då viktigt att byta till eko?
  • Det blir mindre skogskövling och mindre påverkan på klimatet.
  • Det sprids mindre miljögifter i naturen. Eftersom man odlar utan kemiska bekämpningsmedel trivs bin, fåglar och fiskar bättre.
  • Arbetarna får en bättre hälsa när de slipper skador av bekämpningsmedel.
  • Övergödningen i närliggande vattendrag minskar eftersom konstgödsel inte är tillåten.
  • Jorderosion hålls tillbaka eftersom jordarna är bättre skyddade i de ekologiska odlingarna.

Naturskyddsföreningen

Processen att tillverka kaffe är energikrävande.

Kaffe är, som kanske bekant, ett av de mest besprutade livsmedlen i världen. På 70 % av de konventionella odlingarna så används mycket giftiga medel. Det är givetvis dåligt för hälsan hos arbetarna, men även den som dricker kaffet får i sig. Det mesta av kaffet som konsumeras i Sverige kommer från Brasilien, där bekämpningsmedel är ett av de största hälsoproblemen.

Så kan du dricka din kopp vanligt kaffe med gott samvete?

Är bryggkaffe bättre för miljön än kapslar?

Det kan tyckas att aluminiumkapslarna (eller de av annat material) är en onödig förpackning som gör kapselkaffe dåligt för miljön. Men så enkelt är det inte. Den största miljöpåverkan kommer från produktionen.

Kaffeproduktion är en energikrävande process. Förpackningen står för en väldigt liten del av miljöpåverkan. Det är faktiskt så att eftersom det går åt en mindre mängd kaffe att göra en kopp med en kapsel än i en bryggare så blir kapselkaffet bättre för miljön (källa).

Så satsa på ekologiskt kapselkaffe om du vill vara riktigt miljövänlig, snäll mot dig själv och dina medmänniskor.

Det är mer miljövänligt att dricka kapselkaffe än bryggkaffe.
Bilder från Pixabay.

Läs mer från Annikas Ärliga

 

1 KOMMENTAR

  1. Intressant kring kapslar vs brygg och det komplexa, förstår tanken, men det känns ändå fel med kapsel.
    Jag kommer att fortsätta att brygga eller pressa mitt kaffe. Men när dessa två brygganordningar går sönder kanske en får ta sig en fundering kring vilken maskin en vill ha.

    Jag är nog mer inne på att hitta ett bättre kaffe och njuta mer per kopp på sikt. Har minskat min kaffekonsumtion till 2 koppar per dag från tidigare 5 under detta år

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton + tolv =