Veckans lista – Jag blir vegan och lagar världens godaste vegochili

0
Söndagslistan är här. Med allt från schyssta vegorecept, till tips på bra saker att se och lyssna på och mina senaste loppisfynd. Den här veckan har jag gått och blivit vegan, insett att jag har för lite ved inför vintern och så kom den första frosten.

Veckans livsomställning är att jag gått och blivit vegan. Eller egentligen så har jag gått över till plantbaserad kost (här kan du läsa om skillnaden). Och när man går från att äta kött, även om jag åt mycket vego innan, till plantbaserat över natten så blir det en rejäl omställning för kroppen. Huvudvärk, konstant hungrig, trött och en mage som protesterade rejält.

Men nu efter snart en vecka har det mesta rätat till sig och hittills tycker jag det inte är svårt alls. Visst kommer jag kanske sakna viss mat, men jag har gjort det här valet av både hälsoskäl och för miljön. Lite så här tänker jag.

Plantbased whole food quote

Veckans recept blir av naturliga skäl plantbaserat. Det var så gott att jag blev förvånad själv. Det är ju inte alltid mina experiment lyckas.

Vegansk plantbaserad chili
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 burk blandade bönor
 • 1 rödlök
 • 1/4 purjo
 • 2 vitlökskylftor
 • 1/2 färsk chili
 • 1 stjälk selleri
 • 1 hand haricots verts
 • 1 tsk honung (eller annan sötning)
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • Lagom med tabasco
 • Salt, peppar, oregano och paprikapulver efter smak
 • 1 msk vardera av hackad basilika och persilja
 • Vatten att späda med om det behövs
 • En gnutta olja

Fräs löken, chilin och sellerin på medelvärme tills den fått lite färg. Tillsätt resten utom kryddorna, koka upp och sjud ca 15 minuter. Späd med vatten om det blir för stabbigt. Smaka av med kryddorna och servera med ris eller ett gott bröd till.

Världens godaste veganska chili.
Jag måste nog börja öva på matfotografering om jag ska lägga upp recept 😉

Veckans fynd är mängden löv som jag fått hämta hos familj och vänner. Jag håller på att ställa i ordning odlingen för utökningen nästa säsong. Nu har jag 29 pallkragar uppsatta. Det kräver mycket material för att fylla upp och löv är bra att bottna med så går det inte åt så mycket jord. Till våren fyller jag sen på med hästskit och bokashi (kommer mer om det i vinter).

Pallkrageodling på hög nivå.

Veckans miss är att jag inte kollat ordentligt om jag har ved så det räcker över vintern. Mycket dumt. Så antingen får jag hoppas på en ovanligt mild vinter eller så får jag försöka skaffa mig lite mer. Suck.

En snygg stapel med ved.

Veckans dokumentär finns på UR-Play och heter Lyssna till jorden (Planetary). Så fin och tankeväckande. Så ladda upp med en kopp te och se den ikväll!

Lyssna till jorden.

Veckans väder har varit riktigt kyligt. Den första bitande frosten, som stannade kvar långt in på förmiddagen kom på besök. Och nej jag hade inte hunnit ta in allt från altanen. Var helt säker på att det inte skulle bli så kallt (jäkla SMHI).

Veckans superbär är Aronia. Häckväxten som finns i var och varannan trädgård. Nästan ingen vet hur nyttigt bäret är och vad man kan göra med det. Det är faktiskt ganska larvigt att vi håller på och lägger en massa pengar på att köpa kosttillskott i form av superbär från andra sidan jorden. Vi har massor som växer här och kan plockas alldeles gratis. Nu har de fått första frostknäppen och då blir den sträva smaken lite mildare, så ut och plocka!
Här kan du läsa om svenska superbär.

Superbäret Aronia

Veckans te har varit myntate med blad från trädgården. Myntan tål ganska mycket kyla och är perfekt när magen krånglar. Dessutom är det gott och mer lättodlad gröda får man leta efter, det faller nästan under kategorin ogräs.Myntate är bra för magen.

Veckans städmedel är linoljesåpa. Denna helt fantastiska produkt. Jag håller på och storstädar rum för rum och jag älskar lukten av såpa. Riktig såpa, inte låssassåpa som den som finns på mataffären. Här kan du läsa om varför du inte ska köpa den såpan som finns där.

Det var allt för den här veckan. Hoppas du har haft en trevlig helg och är riktigt pepp på det som komma skall. Vill du läsa mer om hur du lever mer hållbart, kika här.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − elva =