Rädda miljön från mikroplaster – Satsa på ullfleece

0
Ullkoftor från Tordyvel
Numera vet nästa alla att mikroplaster är ett stort problem. Den vanligaste boven är tvättandet av syntetfibrer, men det finns alternativ. Är det en varm tröja du vill ha, då är det ull och ullfleece du ska leta efter.

Än så länge finns det inte så mycket roliga produkter på marknaden i ullfleece, men jag har på känn att snart finns de överallt. Men det är inte omöjligt att hitta fina ulltröjor. Företaget Tordyvel som startade 2016 har hållbara ullplagg som är riktigt snygga.

Det som är bra med ull är att det tar upp fukt bra utan att materialet känns blött och slutar värma. Dessutom är det naturligt smutsavvisande och det räcker oftast med att vädra plagget. Det är dock viktigt att satsa på miljömärkt ull, eftersom produktionen i vissa länder är förknippat med djurplågeri.

Tordyvels produktion sker i Sverige, både designen, stickningen av tyget och sömnaden. Ullgarnet de använder är GOTS-certifierat. Den första kollektionen Nalta uppstod, som så ofta när det gäller riktigt bra idéer, på grund av ett misstag.

Ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig.
Och ibland blir det oförutsägbara till och med bättre.
På så vis blev mönstret Nalta till ur en felberäkning
på stickmaskinen. Under stickningen växte det
fram ett enkelt och karaktärsfullt mönster
med enhetligt uttryck. Namnet blev Nalta, som
är norrbottnisk dialekt för något, lite eller litegrann.
Malin Lundmark, grundare Tordyvel

Varm kofta i GOTS-certifierad ull.
Bilder från Tordyvel

Här kan du läsa mer om problemen med mikroplaster.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − sex =