Nytt hållbart klädmärke lanserat

1
Plagg ur kollektionen Au Natural från by evalunda.
Det är inte varje dag som det lanseras ett nytt varumärke med fokus på hållbar produktion i Sverige. Men nu har det kommit ett klädmärke som i sin första kollektion gör kläder att njuta av hemmalivet i och som är väldigt transparent med vilka material som används och hur dessa produceras.

Företaget by evalunda grundades i år och har i höst lanserat sin första kollektion Au Naturel. Materialen som används är ekologisk bomull, bambu Lyocell, modal, mashru och silke. Material och sömnad sker i Indien och även om det inte står något kring de anställdas villkor så får jag känslan av att det finns med i bilden. Jag hoppas att det är så.

Nu finns det vissa problem kopplat till hållbarheten i dessa material, men det finns heller inte så mycket på marknaden att välja av än. Det är bra att företaget är transparent med vad som används och att de jobbar på att utveckla produktionen.

Färgning och tryck sker med naturliga medel. Trycket görs för hand med hjälp av blocktryck. Blocken består av trä som skärs ut för hand enligt traditionella metoder. Jag uppskattar verkligen när hantverkstraditioner tas tillvara och det ger ytterligare en dimension i ett plagg.

Klädmärket by evalunda använder hantverksmässiga och hållbara tillverkningsmetoder.

För visst är det väl så. När en vet vilket arbete och vilken hantverksskicklighet som ligger bakom ett plagg, då bär i alla fall jag det med vördnad och uppskattning. Och jag blir helt klart mer rädd om plagget.

Plagg ur kollektionen Au Natural från by evalunda.
Bilder från by evalunda. Plock av mig.

Läs mer från Annikas Ärliga

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 2 =