Miljövänliga gravljus, finns det?

0
På lördag är det dags att smycka gravar och minneslundar med ljus för att hedra de bortgångna. Men om man vill göra det på ett mer miljövänligt sätt, hur gör man då?

Ja helt lätt är det inte, det finns inte mycket i ljusväg på marknaden. Det mest problematiska är om man vill sätta upp mer miljövänliga ljus i minneslunden. De mer hållbara alternativen bygger på att själva lyktan återanvänds och det kan bli knepigt att få tillbaks den.

Har man en fast grav att smycka så är det lite lättare att hämta tillbaks lyktan. Då är det bara att beställa (vad jag vet finns de miljövänliga gravljusen bara på nätet hos olika handlare). Kanske är det även möjligt att använda LED-ljus på graven (men det måste man kolla med den som förvaltar kyrkogården om det är ok). Då kan man använda batterier som är uppladdningsbara.

Det viktigaste att tänka på när det gäller ljus är vad de innehåller. Paraffin är en petroleumprodukt som släpper ut skadliga ämnen i luften vid förbränning, rent stearin är att föredra i vanliga ljus. Gravljusen innehåller dock oftast vegetabilisk olja för att få en längre brinntid. De billiga ljusen består av palmolja, som när den produceras leder till att regnskog skövlas. Mer hållbara alternativ har istället ekologisk raps- eller sojabaserad olja.

Miljövänliga gravljus och lyktor att ha på kyrkogården.

Gravljusrefiller med återanvändbar lykta från Reluminus och LED-gravlykta från Clas Ohlson.

Gör så gott du kan

Men det är värt ett försök att se om det går att hitta miljövänliga ljus, om inte annat i utbildningssyfte. Börja med att fråga i din butik efter miljövänliga gravlyktor och be dom ta hem till nästa år om det inte finns. Sen kan man kontakta kyrkogårdsförvaltaren för att berätta att man gärna vill ha tillbaks lyktan och fråga hur det kan lösas.

När det gäller blommor så satsa på naturmaterial och det som ännu blommar i trädgården. Jag har kvar höstaster och kärleksört som jag ska se om jag kan använda. Sen kan man göra mycket fint med granris som grund (fråga om lov om du inte äger egna granar).

Gravljus med granris och rosor.
Vill man piffa till granriset så kan man köpa Fairtrade-rosor om man inte har nått blommande som man kan plocka i närheten.

Med tanke på mängden ljus som tänds på Alla Helgons Dag i Sverige så känns det som en viktig sak att vi gör något åt fulljusen med palmolja. Jag tror inte våra släktingar hade velat bli ihågkomna med hjälp av något som förstör planeten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 15 =