Havreskal ska bli möbler i framtiden

0

Precis den här sortens projekt älskar jag. Rädda världen genom innovation. Nu ska Lantmännen tillsammans med OrganoClick och Offecct ta fram en biokomposit av havreskal för tillverkning av möbler och inredning. En restprodukt som blir nått nytt.

Mycket spill från processen

När havre processas så så bildas en sidoprodukt av havreskal, runt 30 % av havren är skal. Idag används dessa främst som bränsle och det är såklart ett väldigt slöseri. Projektet har fått finansiering på 3 miljoner från statliga Vinnova. Just den här typen av konkreta idéer tycker jag är toppen att det ges stöd till.

– Lantmännen söker ständigt nya användningsområden för spannmålskedjans restprodukter. Vi är mycket glada över att få möjlighet att samarbeta med bland annat OrganoClick, som har tekniken och kunskaperna kring utveckling av biobaserade material, säger Annelie Moldin, vetenskaplig projektledare på Lantmännen R&D.

Havreskal som möbler i en snar framtid

Projektet hoppas leda till att produkterna ska nå marknaden inom 3-4 år och att dessa ska vara, förutom hållbara, även kostnadseffektiva. Jag väntar med spänning på resultatet och hoppas att fler liknande projekt kommer.

Restprodukter är en stor outnyttjad resurs. Om vi ska leva hållbart i framtiden måste ekonomin vara cirkulär och inget gå till spill. Dessutom är det bra med just den här restprodukten eftersom den produceras i Sverige i alla led.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fem =