Gör arbetsplatsen mer EKO

0

Det kräver lite att ställa om sitt vardagsliv till att påverka miljön mindre. Det är en ganska brant inlärningskurva för att minska på avfallet och att förstå alla ingredienser och material i produkter. Kanske är det lite lättare att börja på arbetsplatsen och det gör naturligtvis lika stor skillnad där (möjligen större, men jag hittar inga siffror).

Hur som helst, här är en enkel lista att följa för att gröna till det på kontoret, i fikarummet och på arbetsplatsen överlag.

Inredning

Det finns inget som säger att man måste köpa nya kontorsmöbler. På Blocket finns massor av fina begagnade möbler, eller så kan ni inreda med designklassiker från auktionshandlare. Vill ni sticka ut lite extra och skapa en skön ombonad känsla, välj ut en eklektisk blandning av vintagemöbler som passar ändamålet. Ska ni nödvändigtvis ha nytt så köp miljömärkt och närproducerat.

Belysningen ska vara effektiv och såklart LED för att spara energi. Komplettera sedan miljön med gröna växter som renar luften, absolut inga dammsamlande plastväxter, för att skapa en trivsam känsla.

8keebgs6yxq81dqpstdrdw

Svärmors tunga är en riktigt bra luftrenare, dessutom galet lättskött och snygg i sin enkelhet. Bild: Blomsterfrämjandet

Kontoret

Det finns en uppsjö av fiffiga appar och program som gör papper nästan överflödigt idag, den lilla mängd information som faktiskt måste vara tryckt på papper skrivs självklart ut på miljömärkt sådant. Pennor och andra skrivbordshjälpmedel ska vara av hög kvalité och helst kunna återbrukas/återvinnas.

Köp nya datorer endast när det faktiskt behövs (inte efter ett bestämt tidsintervall) och vårda dom som finns. Välj miljömärkt teknik, tänk på energiförbrukningen och se till att inte ha program/appar igång i onödan. Skippa skärmsläckaren på datorn och låt den gå i viloläge istället.

Personalutrymmen

Skippa engångsprodukter och köp Fairtrademärkt ekokaffe och ekomjölk. Peppa varandra att köra åtminstone en vegolunch i veckan och ska det vara fikabröd så turas om att baka (googla nyttigt fika). Se till att servera gott fruktvatten istället för mineralvatten/vatten på flaska.

annikasarliga-designbloggarna-eva_solo-MyFlavour

Karaffen My Flavour från Eva Solo är ypperlig för att göra goda smaksatta vatten.

Skapa en återvinningshörna för sopsortering och ha en Bokashi-kompost som kan användas för en trevlig fönsterodling av kryddväxter att klippa över lunchmaten.

På toaletterna kan alla ha varsin handduk istället för av papper, toalettpapper och tvålen ska såklart vara miljömärkt.

Resor/Transport

Ha i första hand möten via webb eller telefon, många möten skulle nog kunna ersättas av virtuella sådana. Det sparar både på miljön och värdefull tid i transport. I andra hand res kollektivt och undvik flyg i möjligaste mån.

Har ni mycket leveranser och bud så se över hur dessa kan optimeras och minskas, i storstäder är cykelbud toppen.

För företaget

Uppmuntra personalen att ta cykeln eller gå till jobbet, ordna en tävling med ett fint pris som morot. Främjar både hälsa och miljö.

Ha en miljöpolicy som är aktuell och som används vid alla beslut. Köp grön el och se till att energieffektivisera kontor och produktion, låt inte maskiner stå på i onödan.

Ge bort upplevelser istället för saker i julklapp, gör teambuildingen till en insats för miljön eller annan välgörenhet och ät julbord där maten är närproducerad och miljömärkt.

beach-375069_1280

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + elva =