Från bikupa till honungsburk : Så går det till

0

I helgen så har jag ägnat mig åt att slunga säsongens honung. Ett något kladdigt jobb, men det kompenseras av alla smakprover jag ”måste” göra. Det är en fantastisk känsla att se det flytande guldet, som bina slitit med att samla in hela sommaren.

Det är kanske inte är alla som vet hur det går till att få ut honungen ur vaxkakorna? Så jag tänkte visa med några bilder hur jag gör. Först och främst så är det jobbet med att slutskatta (dvs ta av bina ramarna som innehåller honung). Det brukar jag göra det en dag innan, eftersom det är ett tungt jobb. I år blev det lite väl påfrestande tydligen och jag åkte på en stressfraktur i ena foten. Men vad gör man inte för lite honung.

Så här går det till att slunga honung

Innan ramarna kan placeras i slungan så måste vaxlocket som bina täcker de honungsfyllda cellerna med tas bort. Det kallas för att avtäcka och är ett tidsödande jobb när man gör det för hand med en sorts gaffel. Det känns i handlederna kan jag säga.

Efter det så placeras ramarna i slungan, som trycker ut honungen med centrifugalkraft. Min slunga är en handvevad variant som tar 4 ramar åt gången. Det gäller att försöka få balans och sätta in ramar som är lika tunga, annars hoppar slungan omkring när man börjar veva. Sen är det bara att veva för brinnande livet, vända på ramarna och köra en gång till.

Ut kommer honungen tillsammans med lite vaxrester. Dessa behöver behöver silas bort och jag gör det med två olika silar. En med lite grövre hål och sen en mer finmaskig. Silarna geggar igen med vax och behöver göras rent med jämna mellanrum. Det är lite pyssel innan honungen är klar.

När honungen är i tunnan jag ska tappa upp på burkar från, så får den stå till sig ett dygn eller två. Uppe på ytan samlas ett lager med skum som jag tar bort innan det är dags för tappning i mitt fall. Jag säljer i dagsläget min honung när den är nyslungad och flytande. De flesta biodlare i Sverige säljer den när den kristalliserat sig och blivit fast. För att den ska få en bra konsistens, med små kristaller som fast, så måste man efterbehandla honungen genom att röra den eller genom att ympa den.

Anledningen till att jag säljer honungen nyslungad är för att då innehåller den som mest nyttigheter. Vill man bevara dessa kan man frysa in honungen och ta upp lite i taget. All svensk honung kristalliserar och blir hård, hur lång tid det tar beror på vilken nektar den består av. Min honung är en blandning av nektar från säsongens alla blommor, därför är det svårt att säga hur länge den håller sig flytande. Två veckor eller sex månader, troligen någonstans däremellan.

Här kan du läsa mer om honung.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 16 =