Ekologiska vinterskor – här hittar du dom

0
Hållbara och ekologiska vinterskor.
Från vänster Veggie Trekker Mk 5, El Naturalista och Timberland.
Dags att klä fötterna i varmare skor. Men var hittar man schyssta ekologiska vinterskor? Det finns faktiskt mer att välja på än man kan tro, i alla fall på nätet.

När det gäller miljövänliga skor så finns det flera saker att tänka på. Om man är ute efter skinnskor så är garvningen av stor betydelse. Satsa på naturgarvade för att slippa stödja producenter som utnyttjar fattiga människor och som släpper ut hemska kemikalier i miljön.

Skinn har den negativa aspekten att det produceras av djur. Hur djuren föds upp har betydelse för deras välmående, men idisslande djur släpper även ut metan som har en kraftigt negativ effekt på klimatet. Alternativet är skor av petroleum- (plaster) eller vegetabiliskt baserade material.

Petroleum vill vi ju helst undvika då det är en icke förnybar råvara som orsakar utsläpp av klimatgaser. Men återvunnen plast (främst PET) kan vara ett bra alternativ. Annars är det olika konstmaterial som tillverkas av vegetabilier som kan vara ett bra alternativ, beroende på tillverkningsprocessen.

Det är verkligen inte lätt att välja ett helt hållbart alternativ, en får göra så gott en kan. På de här sidorna finns det lite olika alternativ att välja bland. Det finns även en hel del att välja på från resten av EU och övriga världen. Tyvärr så tycker jag att butikerna är dåliga med information, en lär klicka sig vidare till tillverkarens sida för att få bättre koll.

Butiker som säljer ekologiska vinterskor:

 

Några av mina favoriter:

 

Vinterstövel Luddan från Winter Life i ullfilt.
Luddan från Winter Life är den vinterstövel som jag kommer köpa efter att dom jag har gett upp.
Vintersko av Piñatex.
Nae Maya som finns att köpa hos Shubawa är tillverkade av Piñatex (material gjort av ananasrester). Här kan du läsa mer om Piñatex.
Vinterskor i naturgarvat skinn från Kavat.
Svenska Kavat som gör skor i naturgarvat skinn. Riktigt snygga, som jag kan tänka mig åldras fint.

 

Bonustips! Kika på second hand-butiker, där brukar jag fynda vinterskor.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 1 =