10 små saker som gör skillnad

1

Häromdagen lanserade The Sustainable Society sitt första månadstema ”Små saker som gör skillnad”. En härligt bred grupp bloggare som delar sina tankar på hållbarhet en gång i månaden och som uppmuntrar även andra att blogga på temat. Och det är klart att jag vill vara med på det.

Jag tänkte slå två flugor i en smäll, dela med mig av mina mål för att minska mitt avfall under 2017 och kanske samtidigt ge tips på saker som faktiskt inte är någon big deal att ändra i sitt liv.

10 små saker som gör skillnad:

  1. Använd egna påsar. Ta med tygpåsar till affären, enkelt att sy själv eller köp färdiga av återbrukat tyg. Till frukt och grönt kan man använda nätpåsar, finns färdiga här till exempel, annars så behövs det faktiskt inte påsar till det mesta.
  2. Skaffa en fin termosmugg och vägra engångsmuggar. Eller varför inte passa på att göra i ordning en hel termos och spara slantarna du lägger på köpkaffe.
  3. Tygservetter istället för papper. Fint och ger en lyxig känsla, och sparar pengar även här.
  4. Matlådor i glas. Håller bättre och du slipper läskiga kemikalier.
  5. Egen vattenflaska, av samma anledningar som under 2.
  6. Second hand först. Gör ett medvetet val att alltid leta efter begagnat först.
  7. Ät mer vegetariskt. Det kan upplevas som ett jäkla tjat just nu, men det är för att det bara har positiva konsekvenser.
  8. Ge bort upplevelser, skänk till välgörenhet (för dom som ändå har allt), köp lokalt mathantverk och ge i present. Våga vägra bidra till skräphögen genom att ge saker som inte är önskade eller behövs.
  9. Kompostera mera. Att köpa jord kan vara nödvändigt när man bygger upp en odling, men det är inte nödvändigt sedan. Mata jorden du har istället med kompost (funkar även i lägenhet), gräsklipp, löv eller annat organiskt material.
  10. Autogiro och e-faktura. Automatisera så mycket det går, det sparar både tid och papper.

 

Bonus: Har du tid och intresse för skönhetsprodukter så prova att tillverka egna, nätet kryllar av bra recept och tips på hur man gör. Om du undrar varför man ska göra egen, läs innehållsförteckningen på dina produkter hemma och googla vad ingredienserna är för något. 

annikasarliga-designbloggarna-Zero_waste-produkter

Vattenflaska, termosmugg, nätpåse.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 17 =