Årets julklapp 2017 – En julklapp till miljön

0
En elektrisk cykel är bra för miljön.
Så har då årets julklapp, som ska vara en fingervisning om rådande trender, tillkännagetts av HUI. Och äntligen blev det något vettigt, som inte kommer hamna i nån garderob efter ett par månader. För i ärlighetens namn hur många använder idag spikmattan, bakmaskinen eller VR-glasögonen?
Det här är en bra julklapp på så många sätt. Den främjar hälsa, är ett hållbart transportmedel och lite kul på samma gång. Så vad blev det då? Jo en elcykel! Inte den billigaste klappen, men just därför tror jag den är hållbar även ur ett slit-och-släng-perspektiv. Jag kommer förmodligen att vara inblandad i ett projekt med elcyklar nästa år. Dom kan användas till mycket. Tror starkt på att dom kommer fortsätta öka i försäljning. Men det säljs många redan nu. Mellan september 2016 och augusti 2017 såldes det 67500 cyklar enligt Svensk Cykling, vilket var en uppgång på 50 % mot året innan. Årets julklapp utses av HUI Research för 30:e året i år. Den ska spegla nutiden, vara en nyhet och säljas i större volymer. I och med att regeringens elfordonspremie för köp av elcykel eller elmoped infördes från och med september, som innebär bidrag på 25 % av priset (max 10000 kr), så är nog chanserna goda att försäljningen kommer öka ännu mer nästa år.
Årets julklapp 2017 är en elcykel.
Bild från HUI Research.
Vill du ha chansen att vinna fina klappar till jul? Missa då inte julkalendern som vi ska ha här på Designbloggarna. En massa fina klappar! Läs mer här…

Adventskalendrar för vuxna

0
12 adventskalendrar som passar vuxna.
Nu är det inte långt kvar tills första advent. Det ska fixas med stakar, pynt och självklart kalendrar. Men trodde du att julkalendrarna var bara för barnen? Fel, fel, fel.
De första julkalendrarna som såldes här i Sverige var av brittiskt och tyskt ursprung. Men sedan tidigare fanns i de nordiska länderna en sorts kalender med bestämda dagar som hade olika förberedande sysslor kopplade julen. Den första svenska papperskalendern kom 1934. Meningen var att illustrationerna skulle göras av Elsa Beskow, men på grund av tidsbrist blev det sagoboks- och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle istället. Motivet bestod av tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Den kallades Barnens adventskalender, såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och trycktes fram till 1964. Senare nylanserades den och går fortfarande att köpa.
Barnens adventskalender som går att köpa hos Scouterna.
Bild från Scouterna.
Så hur var det här med kalendrar. Bara för barn? Nej, verkligen inte. Marknaden har fullkomligt exploderat med adventskalendrar för vuxna. Mycket är i form av godis och drycker, men även vuxenleksaker och skönhetsprodukter finns. Här är några av dom som finns.  
12 adventskalendrar för vuxna
  Kaffe- och tekalendrar Adventskalendrar med kaffe och te Uppifrån tekalender Pukka, Kaffeadventskalendern, Kaffekapselkalender, Teadventskalendern.   Kalendrar med vuxenleksaker Erotisk julkalender från Sinful Adventskalender med vuxenleksaker Över från Sinful och under från Amorelie   Kalender för skäggbäraren Adventskalender för personer med skägg. Kan köpas hos stayhard.se   Öl- och vinkalendrar Jag hittar ingen kalender i Sverige, men det är ju inte så komplicerat att tillverka en egen. Denna kommer från England, här hittar du den.   Kalendrar med godis och mat Lakritskalender Vegansk chokladkalender Adventskalender med müsli. Överst en lakritskalender, sedan veganska chokladkalendrar från Goodstore och sist en kalender med olika sorters müsli (!). Helt galet vad många typer av kalendrar för vuxna det finns. Jag har köpt en vegansk chokladkalender till Thomas, själv så blir jag nog utan misstänker jag. En ölkalender hade inte varit så dumt faktiskt. Eller en med te som jag brukar köpa. Men i år är det ju köpstopp här hemma (presenter räknas inte in). Mest miljövänligt blir det förstås om du inte köper nått alls, gör en egen och ger bort upplevelser eller köper en som innehåller ätbara (ekologiska) saker. Viktigast är såklart att mottagaren får glädje av den. Så vad ska du satsa på i år?

Laga dina saker och spara pengar

0
Laga dina saker och spara pengar.
Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar. Den här veckan får täcka in två helger, det kanske behövs flera till det här tipset. Ta dig lite tid att laga alla saker som är trasiga hemma.
Visst har väl du också dom där laga-sen-någon-gång-högarna hemma? Jag har en påse kläder som verkligen skulle behövas tas tag i. Så jag skapade ett evenemang på Facebook för att försöka samla ihop lite likasinnade som kan peppa varandra till att ta tag i eländet. Jag har dessutom en nästan färdigrenoverad hall, ska nog satsa på att få den klar också. Skulle vara skönt att slippa använda en stege som klädhängare. 😉 Så vad har du för nått som behöver fixas? Skriv upp dig här så kan vi hjälpas åt att peppa varandra: Laga något för miljön och plånboken Att laga kläder är bra både för miljön och plånboken.   Läs mer från Annikas Ärliga

Gratta på Fars dag med en miljövänlig present

0
6 bra tips på sistaminuten-presenter på Fars Dag.
Du har väl inte glömt bort att det är Fars dag på söndag? Passa på att överraska pappa med en present som han både får glädje av och som är snäll mot planeten. Här är sex tips för dig som är ute i sista minuten.
Vill du visa din omtanke om far så är det ju bra att göra det på ett sätt som inte har negativ effekt på miljön. Jag tycker absolut inte att man behöver köpa dyra presenter, huvudsaken är att din pappa känner sig uppskattad. Vill du inte köpa något så kan att baka en god kaka eller en tårta vara en bra idé, eller gå ut och fika tillsammans. Men om du vill ge far en present så har jag samlat ihop några tips som funkar i sista minuten. Viktigt är att det är något han har glädje av och som kommer användas.
6 miljövänliga sista minuten-presenter på Fars dag
  Kanske drömmer pappa om att flyga luftballong. Ge bort en upplevelse Kanske har din pappa alltid drömt om att få göra något. Eller så kan det vara något enkelt som ni kan göra tillsammans, det blir säkert uppskattat. Skänk pengar till prostata-forskningen. Skänk en slant till forskningen Har din far redan allt han behöver, skänk en slant till en välgörenhet som han stödjer. Är det ingen särskild sak han brinner för så passar det bra att tänka på forskningen kring prostatacancer nu i movember. Ge bort en väderstation från Clas Ohlson. Ge något till ett specialintresse Är pappa en vädernörd så passar den här väderstationen från Clas Ohlson finfint. Annars kanske han har ett annat specialintresse som du kan köpa något till. Prensentklassikern kalsonger i ekobomull. Klassiska kalsonger Det är en presentklassiker av en anledning, det behövs alltid. Här från Frank Dandy i ekobomull. Rakbox Är far en skäggbärare behöver han såklart riktiga grejer att trimma det med. Skippa engångshyvlar och satsa på kvalité som håller, eller köp en skäggolja som är ekologisk. Här ett kit från Beardshop.se. Vattenflaska från Klean Kanteen är en bra present. Vattenflaska En bra vattenflaska är oumbärligt. Sparar på både ekonomi och miljö. Klean Kanteen har flaskor som är giftfria och finns på många ställen att köpa.   Läs mer från Annikas Ärliga  

Nytt hållbart klädmärke lanserat

1
Plagg ur kollektionen Au Natural från by evalunda.
Det är inte varje dag som det lanseras ett nytt varumärke med fokus på hållbar produktion i Sverige. Men nu har det kommit ett klädmärke som i sin första kollektion gör kläder att njuta av hemmalivet i och som är väldigt transparent med vilka material som används och hur dessa produceras.
Företaget by evalunda grundades i år och har i höst lanserat sin första kollektion Au Naturel. Materialen som används är ekologisk bomull, bambu Lyocell, modal, mashru och silke. Material och sömnad sker i Indien och även om det inte står något kring de anställdas villkor så får jag känslan av att det finns med i bilden. Jag hoppas att det är så. Nu finns det vissa problem kopplat till hållbarheten i dessa material, men det finns heller inte så mycket på marknaden att välja av än. Det är bra att företaget är transparent med vad som används och att de jobbar på att utveckla produktionen. Färgning och tryck sker med naturliga medel. Trycket görs för hand med hjälp av blocktryck. Blocken består av trä som skärs ut för hand enligt traditionella metoder. Jag uppskattar verkligen när hantverkstraditioner tas tillvara och det ger ytterligare en dimension i ett plagg. Klädmärket by evalunda använder hantverksmässiga och hållbara tillverkningsmetoder. För visst är det väl så. När en vet vilket arbete och vilken hantverksskicklighet som ligger bakom ett plagg, då bär i alla fall jag det med vördnad och uppskattning. Och jag blir helt klart mer rädd om plagget.
Plagg ur kollektionen Au Natural från by evalunda.
Bilder från by evalunda. Plock av mig.
Läs mer från Annikas Ärliga