SENASTE ARTIKLARNA

Höstfint på trappen

0

Nu börjar det kännas som höst på riktigt. Det är mörkt när man går upp och dagarna känns alldeles för korta. Det är både mysigt och jobbigt när mörkret kryper närmare. Mina grannar, på bilden över, verkar ta förändringen med ro i alla fall.

Jag försöker vara ute så mycket som möjligt för att få dagsljus, idag när jag kom hem så planterade jag växterna jag handlade i helgen och städade trappen. Det är faktiskt smått fantastiskt hur mycket spindelnät och annat skräp som samlas där på ett par månader.

IMG_7231

I frågan om växtvalet så försöker jag välja tåliga saker som thuja, murgröna, blodfärgad klöver, japanskt gräs och prydnadskål, som förhoppningsvis de flesta överlever vintern och kan planteras i trädgården i vår. Känns dumt att köpa sånt som dör och måste kastas om jag ändå ska köpa växter.

IMG_7232

Jag fick en bok i present av min mamma, som hon hittat på loppis, som jag nu börjat läsa. Tänk vilken skatt av böcker det finns där ute för nästan inga pengar alls.

DELA

Söndagstankar – Rosa bandet, insamling eller PR-kampanj för företag?

0

Drygt 8000 tusen kvinnor och 50 män får varje år bröstcancer i Sverige. Oktober har numera kommit att förknippas med den rosa månaden, när butikerna fylls av rosa produkter där en del av försäljningssumman går till Cancerfonden.

alicia-wikander-bandÅrets band har designats av skådespelerskan Alicia Vikander och är en accessoar som många väljer att köpa för att stödja den vad jag har på känn är den i särklass mest framgångsrika marknadsföringskampanjen för en insamling som vi sett i Sverige.

Jag är väldigt kluven till den här kampanjen. Självklart stödjer jag insamlingen och brukar köpa ett band, men det här med att butikerna fylls av en massa saker som vi ska köpa för att hjälpa cancersjuka?

Själva bandet kostar mindre än 3 kronor att tillverka och kostar 30 kr att köpa, det vill säga en väldigt stor procent av försäljningen går faktiskt till Cancerfonden. Men alla dessa prylar då? Ja det är en avsevärt mindre procent så faktiskt går till det som produkten stödjer.

Cancerfonden är väldigt transparenta och uppger exakt hur många kronor per produkt som går till insamlingen, bara att titta här, och det är enligt dom saker som jag har koll på prisbilden på, inte mer än 10 procent som går till fonden.

Annikas_Arliga-Designbloggarna-Rosa_Bandet-4

Frågan är hur mycket som försäljningen av just de produkter som märkts med rosa ökar och hur mycket vinsten för dessa företag gör det. Skulle väl gissa på att inte en spänn från företagen går till insamlingen och att det istället är en lönsam affär som dessutom är bra PR. Ni vet sånt här som kallas greenwashing.

Det svåra med det här är att kampanjen givetvis samlar in mycket pengar till ett gott ändamål, men jag tycker allt att företagen kunde pytsa in lite ur sin egen börs också. Så länge tycker jag att det är bäst att köpa bandet, där jag faktiskt till största delen stödjer Cancerfonden.

 

Annikas_Arliga-Designbloggarna-Rosa_Bandet-3

Bilderna kommer från Cancerfonden och jag tycker verkligen årets kampanjbilder är skitsnygga. Såklart lockar dom till köp och ska man ändå köpa en produkt kan man lika gärna köpa en rosa. Men tänk efter om det verkligen är nått du behöver och har plats för först.

DELA

Ekotipset – Sluta använd servetter och papper

0

Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

Har du någon gång tänkt efter hur mycket papper du använder i köket? 

Nä jag tänkte väl det, det går av bara farten att torka upp spill med hushållspapper och att duka med fina färgglada servetter. Men är det verkligen nödvändigt? Såklart inte, tänk efter, det skulle gå lika bra med en textildisktrasa, tygservetter och att städa med sönderrivna lakan som inte längre duger till sängen.

Disktrasor finns det många fina i linne eller andra hållbara textilfibrer som kan användas ungefär hur länge som helst. Servetter kan man köpa nya eller varför inte fynda fina i linne på en loppis för en spottstyver.

Mitt tips inför helgen är att köpa disktrasor (eller göra egna) och servetter som inte är för engångsbruk.

32741338-origpic-919a49

Disktrasa och kökshanduk från Växbo Lin.

AnnikasArliga-Designbloggarna-Ekelund-Servetter

Tygservetter från Ekelunds.se

DELA

That thing you do

1

Idag har jag tillbringat dagen med att redigera klart lite bilder, dels några produktbilder från ostmejeriet där jag arbetar ibland och dels bröllopsbilder från det senaste bröllopet jag fotograferade.

Jag arbetar med flera saker, bland annat att fotografera bröllop, men att leva på det är det inte många som gör i Sverige och jag gillar att få göra lite olika saker.

I år har jag fotograferat nästan bara bröllop för att få ihop en portfolio, som är klar inom kort. Det jag saknar nu är ett vinterbröllop att föreviga, tipsa gärna om du vet något kommande.

Men så länge tänkte jag visa bilderna jag tog i mejeriet häromveckan. Helt klart det godaste jobbet jag har, att sälja ost. Och vilka ostar sen som Birgit gör (jag hjälper ju förstås till lite ibland jag med).

Här kan du kika in på Wernergårdens Mejeris sida, det är väl värt att ta en helgtripp till om man bor inom rimligt avstånd från byn (knappt 2 timmar i bil från Stockholm).

Annikas_Arliga-Designbloggarna-Wernergardens-1 Annikas_Arliga-Designbloggarna-Wernergardens-4 Annikas_Arliga-Designbloggarna-Wernergardens-3

DELA

Söndagstankar – Ekologiskt och närodlat, eller spelar det ingen roll?

1

Mina bin har gett en del honung i år, trots att sommaren har varit lite kall här. Foto: SBR

Jag har den senaste tiden diskuterat med familj och vänner kring det här med att köpa ekologiskt. Det har florerat debattartiklar hit och dit, verkligen inte lätt som konsument att veta vad som är bäst för både sig själv och miljön.

Men jag tänker att det nog räcker med lite sunt förnuft, de komplicerade analyserna lämnar jag åt forskarvärlden. Tänker att jag vill veta vad jag stoppar i mig och hur det har odlats, jag vill inte få i mig bekämpningsmedelsrester och andra otrevligheter och jag vill göra så gott jag kan efter mina förutsättningar.

Därför odlar jag själv och plockar i naturen i första hand, köper ekologiskt och närodlat i andra hand, ekologiskt eller närodlat i tredje hand (valet är beroende på varan och producenten) och i brist på dom tre alternativen så konventionella produkter.

Det som är den största utmaningen för mig, och det som jag tror har störst påverkan på miljön, är att inte slänga mat och att äta efter säsong. Jag är bortskämd precis som de flesta andra och vill gärna ha allt året om, nått jag försöker lösa genom att frysa in och konservera på olika sätt.

Jag funderar nu på nästa år, hur jag ska få tid att odla mer och ta hand om mer från trädgården och naturen. Och om jag vågar ta steget till att bara handla efter säsong, något jag återkommer med tankar kring. Och så MÅSTE jag sluta slänga mat, vilket innebär bättre planering (inte min starka sida).

Här kan du läsa Naturskyddsföreningen syn på ekologiskt eller närproducerat.

Annikas_Arliga-Designbloggarna-Lingonplockning

Idag har jag plockat lingon, men frysen börjar bli full så vi måste nog investera i en till. Ett kärt bekymmer, för inget får mig att känna mig så rik som en full frys.

DELA