5 steg till hållbart mode

0

Modeindustrin är som bekant en av de största miljöbovarna. Men inte behöver man sluta vara intresserad av kläder och mode för att man ska leva mer hållbart, bara man tänker till lite och är kreativ.

Några råd på vägen är att först gå igenom och rensa ut i din garderob. Jag har valt att endast ha några färger på kläderna, för att det ska vara lätt att matcha. I mitt fall så är det vitt, svart, grått och rosa i olika nyanser. Än så länge finns det några undantag som jag vill slita ut då jag gillar modellen på plagget.

5 steg för en hållbar garderob
  1. Använd det du redan har – Var rädd om det som du redan har i garderoben. Laga det som går sönder och tvätta kläderna rätt så dom håller länge. Och har du tröttnat på nått i garderoben, passa på att gå på en klädbytardag.
  2. Handla second hand – Det finns så väldigt mycket fina kläder i second hand-butiker och på loppisar. Ibland (förvånansvärt ofta) hittar jag nya kläder med prislappen kvar för en tiondel av vad dom kostade i butik.
  3. Köp mode av återbrukat material – Det finns en hel del både kläder och skor som tillverkas av återbrukat material. Ofta så är plagget du köper något unikt och det är alltid roligt tycker jag.
  4. Satsa på eko och fairtrade – Ska du köpa nytt så satsa på miljömärkta produkter. En märkning tar ofta hänsyn till hela produktionskedjan och är att fördra över att bara köpa nått av t.ex. ekobomull där det är svårt att veta hur miljövänlig produktionen är. Här kan du läsa om märkningar.
  5. Kvalité och inte kvantitet – Om du måste köpa något nytt som inte finns att hitta med en märkning eller är producerat på att schysst sätt. Vilket borde vara sällsynt idag. Så satsa på att köpa kvalité som håller länge och en design som du kommer gilla över tiden.

Min garderob som jag rensat efter KonMari-metoden. Jag blir glad varje gång jag öppnar den nu.

Varför hittar jag inga veganska miljövänliga tofflor?

0

Nu är ju hösten här och toffelns tid lika så. Mitt hus står på plintar och det innebär fasligt kalla golv. Tofflor eller rejäla raggisar är ett måste. Jag brukar variera mig lite mellan de båda. Jag har ett par Ulle som jag använder flitigt och en hel låda med raggsockor.

Men Ulle-tofflorna har en hård sula och passar inte om man vill ligga i soffan med något varmt på fötterna. Så jag tänkte spana in nån mjuk variant till julklappslistan (har ju köpstopp året ut). Och som vanligt när jag ska leta efter något så kan jag inte hitta det som uppfyller alla krav jag har.

Varför finns det inte hållbara veganska tofflor på marknaden?

För det första så är nästan alla tofflor av ull, vilket kan vara både ett hållbart och bra toffelmaterial. Jag är inte vegan, men jag har en syster som är det, så jag tänkte passa på att leta efter nått veganskt OCH hållbart i toffelväg. Men nej. Det är tydligen helt omöjligt. Plasttofflor eller djurtofflor, det verkar vara alternativen jag lyckas googla mig till. Så snälla hjälp mig om du vet nått märke!

Jag har som sagt inget problem med ull, men det borde väl finnas alternativ? Och då menar jag i nått annat material som kommer från naturen. Just nu är jag inne på att tillverka egna och har börjat leta mönster på Pinterest och Etsy. Hur svårt kan det vara? 😉

Den här modellen var ju supermysig! Finns att köpa på Etsy men är tyvärr gjorda av akrylgarn. För övrigt så kommer ulltofflor upp om man söker på vegan+slippers på Etsy, ganska ofiffigt.

Uppladdningsbara batterier – bra för miljö och plånbok

0

Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar. Den här veckan är det att satsa på uppladdningsbara batterier som gäller.

Jag är faktiskt lite bestört över att inte myndigheter främjat uppladdningsbara batterier och tvingat bort engångsbatterier från marknaden än. Slit-och-slängbatterier är faktiskt helt onödiga och bara så dumma ur alla perspektiv. Glödlampan har man ju gjort det med.

Ekotipset – köp uppladdningsbara batterier

Så veckans ekotips är, om du inte redan har fixat det, att skaffa en batteriladdare. Jag har slitit ut en laddare redan och har idag invigt min nya snabbladdare. Tyvärr hittar jag inte nått test om vilken laddare som är bäst att köpa. Din gissning är lika bra som min.

Hur som helst. Spara både på dina pengar och på våran miljö genom att bums införskaffa en laddare och aldrig mera köpa engångsbatterier. En bonus är att alltid ha batterier tillgängligt hemma.

Ps. Är du nördigt intresserad av varför man ska välja uppladdningsbart, hur mycket man sparar och så vidare? I sånna fall Kjell & Company har en bra sida om det.

Från bikupa till honungsburk : Så går det till

0

I helgen så har jag ägnat mig åt att slunga säsongens honung. Ett något kladdigt jobb, men det kompenseras av alla smakprover jag ”måste” göra. Det är en fantastisk känsla att se det flytande guldet, som bina slitit med att samla in hela sommaren.

Det är kanske inte är alla som vet hur det går till att få ut honungen ur vaxkakorna? Så jag tänkte visa med några bilder hur jag gör. Först och främst så är det jobbet med att slutskatta (dvs ta av bina ramarna som innehåller honung). Det brukar jag göra det en dag innan, eftersom det är ett tungt jobb. I år blev det lite väl påfrestande tydligen och jag åkte på en stressfraktur i ena foten. Men vad gör man inte för lite honung.

Så här går det till att slunga honung

Innan ramarna kan placeras i slungan så måste vaxlocket som bina täcker de honungsfyllda cellerna med tas bort. Det kallas för att avtäcka och är ett tidsödande jobb när man gör det för hand med en sorts gaffel. Det känns i handlederna kan jag säga.

Efter det så placeras ramarna i slungan, som trycker ut honungen med centrifugalkraft. Min slunga är en handvevad variant som tar 4 ramar åt gången. Det gäller att försöka få balans och sätta in ramar som är lika tunga, annars hoppar slungan omkring när man börjar veva. Sen är det bara att veva för brinnande livet, vända på ramarna och köra en gång till.

Ut kommer honungen tillsammans med lite vaxrester. Dessa behöver behöver silas bort och jag gör det med två olika silar. En med lite grövre hål och sen en mer finmaskig. Silarna geggar igen med vax och behöver göras rent med jämna mellanrum. Det är lite pyssel innan honungen är klar.

När honungen är i tunnan jag ska tappa upp på burkar från, så får den stå till sig ett dygn eller två. Uppe på ytan samlas ett lager med skum som jag tar bort innan det är dags för tappning i mitt fall. Jag säljer i dagsläget min honung när den är nyslungad och flytande. De flesta biodlare i Sverige säljer den när den kristalliserat sig och blivit fast. För att den ska få en bra konsistens, med små kristaller som fast, så måste man efterbehandla honungen genom att röra den eller genom att ympa den.

Anledningen till att jag säljer honungen nyslungad är för att då innehåller den som mest nyttigheter. Vill man bevara dessa kan man frysa in honungen och ta upp lite i taget. All svensk honung kristalliserar och blir hård, hur lång tid det tar beror på vilken nektar den består av. Min honung är en blandning av nektar från säsongens alla blommor, därför är det svårt att säga hur länge den håller sig flytande. Två veckor eller sex månader, troligen någonstans däremellan.

Här kan du läsa mer om honung.

Frivillig enkelhet – tips om du vill veta mer

0

Ekotipset kommer fredagar och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar. Den här veckan handlar det om frivillig enkelhet.

I helgen ska det enligt väderrapporterna bli ruggväder. Så vad passar då bättre än att mysa ner sig i soffan för att bli inspirerad och höstpepp. Tänd ljus, koka en kopp te och ta fram gosigaste filten du har.

Jag har själv ett antal favoriter när det gäller på ämnet. Det är både poddar, böcker och dokumentärer. Hoppas du kan få glädje av någon av dom i helgen.

Mina favoriter / Frivillig enkelhet

Böcker
  • Lev enklare: Idéer för en hållbar livsstil. Av Giséla Linde
  • The life-changing magic of tidying up. Av Marie Kondo
  • Lev mer på mindre. Av Maria Österåker

Poddar

Dokumentärer

Bloggar

Jag tycker det är svårt att hitta bra bloggar på ämnet frivillig enkelhet och att leva ett enklare liv, kanske har du nått bra förslag att ge mig? Skriv gärna en kommentar med tips på dina favoriter!