SENASTE ARTIKLARNA

Så får du en hållbar midsommar

0

Nu är den snart här, vår älskade midsommarhelg och visst kan vi fira den på ett mer hållbart sätt. Den största miljöpåverkan från helgen kommer nog från maten, som vi har en tendens att vilja ta till i överkant. Annars ger helgen bra exempel på hållbara aktiviteter (utomhus med det som finns i naturen) och att fokusera på säsongsvaror.

Här kommer 7 punkter att tänka på för att få en klimatsmart midsommar:

 • Grilla miljövänligt genom att köpa miljömärkt kol/briketter och skippa tändvätskan.
 • Köp rätt mängd mat, vilket inte alltid är så lätt, så se till att ha en plan för resterna.
 • Handla bara fiskprodukter från hållbart fiske.
 • Använd miljömärkta ljus (Svanen)
 • Ät ekogubbar eller fråga efter ekologiska jordgubbar för att framföra din åsikt om dom saknas i butik. Här kan du hitta en lista på odlare anslutna till KRAV.
 • Ladda med solkraft. Investera i en solcellsladdare inför sommarens alla utomhusaktiviteter.
 • Res medvetet, välj kollektiv trafik eller se till att ha så full bil som möjligt (tips: Skjutsgruppen).

strawberries-1467902_1920

Så vad ska då jag göra i midsommar? Jo vi ska åka till Vintjärn norr om Falun, en gammal festplats i skogen och campa, lyssna på bra musik, slåss med knott och umgås med vänner. Håll koll på min insta om du vill hänga med.

DELA

Hur använder vi bäst vår konsumentmakt?

0

Den här reflektionen skrev jag till kursen Matens dimensioner som jag gått via Medveten Konsumtion. Tänkte även dela mina tankar med er kring hur vi kan påverka vår omgivning till bättre beslut och vilka problem som finns med det.

Jag tror på att ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket. Om många individer önskar köpa en viss produkt så kommer marknaden att tillgodose det behovet (enligt principen om marknadsekonomi). Visst kan du som enskild individ få igenom att en butik tar hem en viss vara, men om ingen annan köper den varan så kommer den snart att vara borta från sortimentet.

Att konsumenternas efterfrågan kan förändra utbud i butiker och påverka utvecklingen kan enkelt visas genom att titta på bananerna. För några år sedan fanns knappt ekobananer och dom var dyra. Idag för de konventionellt odlade en tynande tillvaro och är ibland till och med dyrare än de ekologiska. Grunden till förändringen skedde genom upplysningar till konsumenter om vikten av att välja ekologiskt, kanske främst från Naturskyddsföreningens ”5 viktiga varor att byta till eko” och genom uppmärksamhet i media.

Men det är inte alltid så lätt att välja rätt, även om man har goda intentioner så är det många gånger en komplex fråga vilket val som är bäst. Påståendet ”kunskap är makt”, myntat av brittiske filosofen Francis Bacon för över 400 år sedan, är väsentligt i den här frågan. Utan att veta vad som är ett bättre val ur miljö- och hälsosynpunkt så kommer konsumenten inte att kunna påverka butiker, producenter och tillverkare i den riktning som önskas. Alltså krävs det att energi läggs på kunskapsinhämtning för att göra ett medvetet val som i förlängningen påverkar. Att sedan sprida den här kunskapen och att samla andra kring ståndpunkten leder till en hävstångseffekt som kan påskynda processen.

Förändring mot en mer hållbar värld är något som kräver motivation och drivkraft, att vilja ta ansvar för sin och andras omgivning. Genom att påverka andra kan man göra en större insats. Ett sätt att göra detta är genom så kallad ”nudging”. Väldigt förenklat kan man säga att det handlar om att göra det enklare att välja rätt, utan att ta bort andra alternativ. Att motivera individen/gruppen att ta ett visst beslut genom positiv förstärkning.

Nudge theory (or nudge) is a concept in behavioural science, political theory and economics which proposes positive reinforcement and indirect suggestions to try to achieve non-forced compliance to influence the motives, incentives and decision making of groups and individuals. / Wikipedia

I fallet med bananerna så tror jag att det var budskapet om att konventionella bananer är giftiga för både den som äter och den som arbetar med produktionen, i kombination med ett sjunkande pris som ledde till förändringen. Det var kanske inte konsumentmakt som startade förändringen i det här fallet, utan nudging från annat håll, men det var konsumentmakt som cementerade den. Jag tror att konsumentmakt tillsammans med andra styrmedel blir en framgångsfaktor, som kan förändra snabbare än om bara politiska och andra styrmedel används.

Det jag själv gör för att använda min konsumentmakt är att handla lokalt, direkt utav producenten, där jag vet hur matvaran har tagits fram och i annat fall köpa eko-märkta varor. Jag försöker även att berätta för andra hur jag tänker kring mina val och framhåller fördelar med dessa, utan att försöka förminska andras inköpsvanor. Jag odlar även mycket själv och det är något jag försöker dela med mig av glädjen kring och sprida kunskap om hur man kan odla även om man inte som i mitt fall har tillgång till en trädgård.

Kunskap är makt och med makt kommer ansvar.

 

DELA

Dela mera

0

Delningsekonomin går en ljus framtid till mötes. Allt fler inser att det är ganska onödigt att köpa in dyra maskiner och redskap som används ett fåtal gånger om året (eller kanske inte alls). Istället är det bra för ekonomi och miljö att hyra eller låna det man behöver, eller kanske köpa tillsammans med grannar.

Flera exempel på ett kommande skifte har kommit den senaste tiden, som Husqvarnas Batterybox där du kan hyra batteridrivna trädgårdsredskap eller bibliotek där du kan låna verktyg. Jag tror att det kommer dyka upp mängder med bra tjänster inom kort, även om det redan finns flera bra exempel:

annikasarliga-designbloggarna-airbnb

 

 

 • Hyr boende

 

annikasarliga-designbloggarna-delbar

 

 • Delningstjänst för att hyra prylar

 

annikasarliga-designbloggarna-snappcar

 

 

 • Hyr bil

 

annikasarliga-designbloggarna-hygglo

 

 

 • Delningstjänst för att hyra prylar

 

annikasarliga-designbloggarna-airdine

 

 

 • Gör om ditt hem till restaurang och lär känna nya personer

 

Dela mera!

 

DELA

Storsatsning på återbruk av kontorsinredning

0

Jag är uppväxt med en pappa i byggbranschen och har från tidig ålder sett hur mycket bra material och användbara saker som hela tiden hamnar på tippen. Jag är helt klart påverkad och inspirerad av pappa som arbetat för att minska på detta på olika vis.

Han var lite före sin tid, först nu, runt 30 år senare så börjar branschen visa intresse. IVL Svenska Miljöinstitutet ska tillsammans med ett tiotal partners försöka komma fram till hur man i praktiken ska kunna återbruka inredningsmaterial från kontor och butiker.

Varje år investeras ca 29 miljarder i kontors- och butikslokaler. Många gånger rivs tidigare hyresgästers interiör ut och kasseras för att man vill ha sin egen prägel som följer företagets profil, det har ingen som helst koppling till ålder eller skick på den befintliga inredningen.

– Det finns ett stort intresse för dessa frågor. Alldeles för mycket värdefullt inredningsmaterial slängs helt i onödan, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Verkligen på tiden, vilken idioti ur både ekonomisk och miljömässig synvinkel att kasta material som är i bra skick.

Här kan du läsa mer…

DELA

Att downshifta

2

Ja ibland blir det inte som man tänker sig. Jag har väldigt lätt att vara överambitiös och tycker allt är kul, därför tar jag lätt på mig för mycket saker att göra. De senaste två åren har jag övat på att säga nej till saker och att skala bort mycket, men så kommer bakslagen. Bara att acceptera att det är så, nu går jag förhoppningsvis starkare och klokare ur den här våren.

Min plan är att downshifta mitt liv i långa loppet, att leva hållbart och göra det som jag trivs bäst med. Som att blogga. Som att odla både växter och bin. Som att få skapa. Men just nu känns vägen dit lång och jag är inte en person med långt tålamod. Övar på att ta ett steg i taget och på att se den långsiktiga planen. Och givetvis att komma ihåg att leva under tiden.

Nu finns det utrymme i mitt liv för att få blogga igen och jag har verkligen saknat det. Så vi börjar här med några bilder ur mitt liv, som jag är väldigt tacksam för och som nu börjar komma på rätt väg igen.

IMG_8268

Att äta jordgubbar i solen är väl fantastiskt och det gäller att njuta när det finns ekologiska i butiken. Bäst är såklart egenodlade och jag har planer på att plantera ett stort land i framtiden.

IMG_8272

Att sitta still och läsa böcker är något jag kan bli bättre på. Det går lättare av någon anledning när jag får sitta i en solstol, så nu får solen komma tillbaks så jag får beta av högen med böcker från bibblan.

IMG_8265

Det här guldet som mina snälla tjejer samlar ihop åt mig från tusentals blommor ger mig verkligen glädje att få slunga fram.

DELA