SENASTE ARTIKLARNA

Selected by Designbloggarna – Växbo Lin

0

Vi i Designbloggarna har under Formex valt ut våra favoriter bland utställarna, det här är mitt val. Här kan du se vilka andra som valts ut.

Linne är en textil med många bra egenskaper, slitstark och hållbar om den sköts rätt (läs om hur du sköter om linne här), som människan har använt sig av i minst 5000 år.

järv-1024x384

Tack vare att lin kan odlas i svalare klimat, utan större mängder gödning och bekämpningsmedel så är påverkan på miljön vid odlingen mindre än hos många andra textilfibrer. Växbo Lins produkter är märkta med Bra Miljöval.

Här kan du läsa mer om lin på Naturskyddsföreningens sida.

Vävstol_Växbo_Lin

Jag älskar hantverket bakom och den tidlösa designen på Växbo Lins produkter. Dom är en investering som betalar sig många gånger om, om linnet sköts på rätt sätt. Särskilt rekommenderar jag disktrasorna som håller länge och gör att du slipper dem i mitt tycke hemska plasttrasorna.

Det är också underbart att hantverket hålls vid liv och att företaget tillverkar i Sverige, det är verkligen en bedrift. Växbo Lin har gjort mycket för att höja synen på linne som material och ge det en plats i vår nutida inredning.

Disktrasa-Växbo_Lin

Bilder: Överst egen och övriga Växbo Lin

 

DELA

Ekoveganskor

0

Brasilianska företaget Insecta Shoes tillverkar skor som är miljövänliga och helt veganska, tillverkade av vintagekläder och återvunna plastflaskor.

Insecta_shoes_3

Varje sko är handtillverkad och unik, med en sula som är gjord av återvunnet gummi. Med tanke på att skorna är handgjorda så är priserna väldigt moderata och det bästa av allt – dom skeppar till hela världen.

Härliga skor som står högt upp på min önskelista!

Insecta_shoes

Bildmaterial: Insecta Shoes

DELA

Söndagstankar vecka 33

0

Efter en lång och arbetsam sommar, som också har fått mig att lite inse mina begränsningar, så går vi nu mot höst. Det känns både ute på den höga friska luften och inne i mig som alltid älskat den här årstiden.

Det är skördetider och jag har idag tagit in rödlök, potatis (bara en liten del av den dock), schalottenlök och morötter som det konsumeras stora mängder av i det här huset.

Jag gjorde även ett misslyckat försök att plocka svamp i veckan, men skam den som ger sig.

IMG_7079

Inte nog med att allt startar upp efter sommarens dvala och att det känns som en chans att börja om, den här hösten är det lite av en nystart för mig på riktigt, inte att det bara känns så.

Jag jobbar nämligen på ett nytt jobb sedan några månader tillbaks och det är så fantastiskt roligt, dessutom har jag på allvar tänkt igenom hur jag vill ha mitt liv i framtiden och gjort ändringar därefter.

Förutom mitt nya jobb (som jag berättar mer om en annan dag), så fokuserar jag nu mycket på fotografi (speciellt bröllopsfoto som jag älskar) den tid jag har över.

I veckan träffade jag säsongens sista brudpar, som jag ska få äran att föreviga bröllopsdagen för i början på september, i ett höstruskigt Västerås. Nu hoppas jag på att även få ett vinterbröllop att fotografera i år, det är inte så vanligt i Sverige så håll tummarna.

IMG_7084

Bilder från Instagram, följ mig gärna där om du vill se fler bilder ur min vardag.

DELA

Lindex samlar in textil i alla butiker

0

I veckan började Lindex att samla in textil i alla sina butiker i Norge och Sverige, tidigare var det bara i utvalda butiker. Hurra för Lindex! Personligen så tycker jag att det borde vara straffbart att kasta textil (och annat som går att återbruka eller återvinna), det är faktiskt numer inte ens jobbigt att se till att produkterna får ett fortsatt liv.

Varje år slängs det ca åtta kilo textilier per person i Sverige. Det vill vi ändra på och tillsammans med våra kunder ta till vara på gamla textiler på bästa sätt. Vår långsiktiga målsättning är att sluta materialkretsloppet och att använda konsumentåtervunna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara, säger Sara Winroth, Hållbarhetschef på Lindex.

I Sverige samarbetar företaget med Myrorna som tar hand om det insamlade materialet och ser till att det får nytt liv i form av återförsäljning eller används till nya produkter som putstrasor i industrin eller isolermaterial.

”Samarbetet ger oss möjlighet att nå nya givare och går hand i hand med vår ambition att öka återanvändningen och göra det lättare för givarna att skänka textilierna istället för att slänga dem i hushållsoporna. Dessutom bidrar samarbetet med Lindex till att vi gör ett större överskott som går till socialt arbete för människor i behov av stöd och hjälp i Sverige, säger Emma Enebog, Hållbarhetschef på Myrorna.

IMG_6326

Min utrensning i garderoben i våras, som skänktes bort. Numera tänker jag igenom mina inköp, för att saker ska passa ihop och verkligen användas. Jag köper sedan nått år tillbaks också mer än hälften av mina kläder och skor på second hand. Här kan du läsa om när jag rensade garderoben.

DELA

Ford och Jose Cuervo gör plast av agave

0

Vi kickstartar hösten med en av de saker jag gillar allra mest, när en restprodukt kan användas till att skapa något med istället för att vara skräp.

Ford och tequilatillverkaren Jose Cuervo undersöker tillsammans ett sätt att få användning för växtdelarna som blir kvar efter spritframställningen, i form av en bioplast som Ford hoppas kunna tillverka interiör och andra bildelar av.

Agave-Still-2

Den förnyelsebara råvaran agavefiber är lätt och det hoppas man ska leda till att vikten på fordonen minskar, med bränslebesparing som effekt.

 

DELA