SENASTE ARTIKLARNA

Ekotipset – Lyxa till det

0

Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

Veckans ekotips blir att göra nått som jag tror vi alla tycker är positivt, att lyxa till vardagen. För mig är lyx att kunna köpa någon som är av riktigt bra kvalité (vilket oftast kostar mer) och som jag älskar, eller att skämma bort mig med en rolig upplevelse.

Genom att välja att lägga pengarna på kvalité och nått som kommer uppskattas länge så gör man ett medvetet val som är bra för miljön. Jag tror också att man i längden sparar pengar på att lyxa till det genom att man är mer rädd om saken och använder den länge.

När det gäller upplevelser så är det ett klimatsmart sätt att konsumera på (förutsatt att det inte innebär flygresor) och ofta finns det spännande saker att uppleva runt knuten. Hur ofta brukar du turista i din närmiljö? Hitta en rolig guidad tur att gå, prova en ny restaurang eller varför inte skämma bort dig med en massage.

Så i helgen tar vi och lyxar till det, trots att det är helgen innan lön. Kreativitet kan man komma långt på och det finns mycket att uppleva som inte kostar just något. Själv ska jag ha lite hemmaspa tror jag.

annikasarliga-designbloggarna-hemmaspa-2

 

DELA

Gör din gamla skinnjacka till en kudde

0

Instagramsnubblade över företaget Hildur2john som tillverkar helt fantastiska kuddar av gamla avlagda skinnjackor. Perfekt om man har en jacka som är trasig och inte känns värd att laga, men ändå hänger kvar för den bär på en massa minnen.

Tanken bakom kuddarna:

How many stories are lost? How many stories fill up our homes, were they´ll never be seen. It´s time to dust of that old leatherjacket and bring new life into it. Save a story and save a material that otherwise will be lost. Hildur and John represents the movement of products from one person to another and from generations to generations. Products that last over time. These Pillows comes in three models, the pineconepillow, the trianglepillow and the plainpillow. They are made with a wish of taking better care of natural resources and let stories contuine to be told.

Har du ingen egen skinnjacka att använda, så kan du köpa en kudde tillverkad av Hildur2john i återvunnet skinn här hos Reminded Vintage. Som såklart har en massa annat fint också.

annikasarliga-designbloggarna-kudde_aterbrukat_skinn-svart

DELA

Ekotipset – Miljövänlig impregnering

0

Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

Dagens ekotips blir en förlängning på förra veckans inlägg, med tips om hur man kan impregnera kläder och annat på ett miljövänligt sätt. De allra värsta ämnena som idag används till impregnering håller på att fasas ut, men ersättningsprodukterna är många gånger tveksamma dom med.

Naturskyddsföreningen gjorde i somras en lista på företag (främst inom friluftsliv där det är vanligast att produkter impregneras) som berättar hur läget är för företagens produkter.  En bra lista som tyvärr avslutas med en inte alldeles lysande rekommendation, att använda Fjällrävens Grönlandsvax som ersättning.

Paraffinet som är en ingrediens i Grönlandsvaxet är ju såklart en petroliumprodukt och vi vet väl alla vid det här laget att sånna inte är särskilt bra för miljön. Jag antar att den här rekommendationen kommer utav brist på andra alternativ, vilket också är lite konstig, för med en snabb googling så hittar man produkten Impvax.

impvax-impregneringskloss-for-textil-ca-85-g

Impvax tillverkas av bivax, linolja och istället för paraffin så används Svanen-märkt stearin (som är en förnyelsebar råvara) och produkten tillverkas av Linnéas Naturprodukter. Ett mycket vettigare alternativ som är lite mer tidskrävande att applicera än giftsprayerna som finns i handeln, men dom borde inte ens vara ett alternativ när man läst på om PFAS.

 

honey-1340050_1920

Bivax är en fantastisk biprodukt (i dubbel bemärkelse) som kan användas till allt massor, hudvårdsprodukter, ljustillverkning och som i det här fallet impregnering. Och det säger jag inte bara för att jag är biodlare.

Ha en trevlig start på helgen, så hörs vi på söndag!

DELA

Paris vill bli grönare

0

I Frankrike händer det grejer på miljöfronten, landet har på senaste tiden antagit några miljölagar som väckt uppmärksamhet och nu vill Paris bli en grönare stad.

Genom att tillåta att alla som vill får plantera en urban trädgård, så vill borgmästaren Anne Hidalgo att 100 hektar gröna väggar och tak ska skapas till år 2020 och en tredjedel av den markytan ska vara odling av matprodukter.

Den som vill vara med och göra staden grönare får kravet på sig att använda hållbara metoder och undvika bekämpningsmedel samt att säkerställa att odlandet förhöjer stadens estetiska värden.

Det ska bli spännande att se utvecklingen i staden och se om den förvandlas till en riktig trädgårdsstad på bara 4 år. Förhoppningsvis blir satsningen lyckad och många städer följer efter.

urban-gardening-1679950_1920

 

DELA

Ekotipset – rensa ut städmedel och byt stekpanna

0

Ekotipset kommer varje fredag och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

För drygt en vecka sedan visade sig en dansk studie ha hittat en möjlig koppling mellan högfluorerande ämnen (PFAS) och småbarnsfeber. Att dessa ämnen inte är direkt nyttiga för oss har misstänkts ett tag och jag tycker verkligen man ska tillämpa försiktighetsprincipen här. En hel del av produkterna som innehåller PFAS kan enkelt bytas ut mot bättre alternativ.

 

Vad är då PFAS?

Högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas, kan finnas i impreg­nerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläcknings­skum. Ämnena finns även i produkter som används i verkstads- och elektronik­industrin. De högfluorerade ämnena används eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. De används i låga halter i många produkter.

Studier med försöksdjur har visat att höga halter kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan. Studier av stora befolkningsgrupper i USA, Taiwan och Kina med exponering för framförallt PFOS och PFOA via förorenade miljöer har antytt liknande, men svaga, samband. Det är fortfarande oklart om de högfluorerade ämnena verkligen orsakat de observerade effekterna hos människa.

Källa: Kemikalieinspektionen

 

Så i helgen är mitt ekotips att rensa ut bland städmedlen på hyllan (här kan du läsa om att städa miljövänligt) och köpa en ny stekpanna av stål eller gjutjärn om du använder en med nonstickbeläggning. Klädimpregnering finns att ersätta med mer miljövänliga varianter (om man känner ett behov av det), jag återkommer i veckan med mer information om alternativ.

annikasarliga-designbloggarna-de_buyer-stekpanna

Vi ska investera i stekpannor från de Buyer, i kolstål. Har hört mycket gott om dom och deras produkter har en lång livslängd, är inte så tunga och som bonus blir maten lite järnberikad vid tillagningen (precis som vid användning av gjutjärn). Märket finns att köpa på många ställen och har ett vettigt pris.

DELA