SENASTE ARTIKLARNA

Colorama lanserar miljövänlig färgserie

0

Nu lanserar Colorama en miljövänlig färgserie som består av helt naturliga ingredienser. Det är också den första färgen som har en komplett innehållsförteckning. Företaget har gjort en stor satsning på miljön och resultatet blev Colorama Natura, en färg framställd på cellulosa, mjölkprotein, fettsyror och vegetabiliska oljor.

– Konsumenterna måste kunna lita på att produkterna som säljs är säkra och skonsamma mot miljön. Vi anser att man måste vara transparent med vad produkterna innehåller, oavsett om det är livsmedel eller målarfärg, säger Fredrik Hansson VD på Colorama.

Tillsammans med tillverkaren Färgbygge så har man arbetat hårt för att få fram en serie som håller lika hög kvalité som konventionella färger.

– Vi vill dra vårt strå till stacken och ligga i framkant även här. Som Sveriges största färgkedja vill vi ta stort miljöansvar och driva branschen i en positiv riktning. Detta är den absolut senaste tekniken som finns i en färgburk i dag och vi är först ut med den på marknaden. Natura är som en elbil inom bilvärlden – det senaste och det mest miljövänliga som finns inom färg, säger Fredrik Hansson.

Hurra vad bra att en stor färgdrake och en etablerad färgtillverkare tar tag i detta på allvar och förstår hur viktigt transparens är i dagens samhälle. Jag ser fram emot att prova färgen i en snar framtid, när det dyker upp ett lämpligt projekt.

annikasarliga-designbloggarna-colorama-miljovanlig_farg

Bilder: Colorama

DELA

Ekotipset – Laga något

0

Ekotipset kommer på fredagar och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

Det mest miljövänliga måste ändå vara att vara rädd om det man har. Att tacka en sak som har tjänat en under lång tid med att kasta bort den för att man helt enkelt inte orkar bry sig, är både oekonomiskt och inte särskilt bra för jordens framtid.

Men sen så kanske du är en sån där som mig, som lägger det i högar. Ska-laga-snart-högar. Och sen kommer aldrig det där snart och sakerna glöms bort eller är ett gnagande dåligt samvete. Ganska ofiffigt i båda fallen.

Så nu tycker jag att vi tar och slutar med detta prokrastinerande och tar och lagar nått i helgen. Jag ska ta tag i klädhögen som irriterar mig varje morgon i sovrummet, vad ska du laga?

broken-1748952_1280

Laga världen genom att laga prylen! Om du mot förmodan inte kan komma på nått att fixa kanske du kan hitta lite tips HÄR.

DELA

Gör arbetsplatsen mer EKO

0

Det kräver lite att ställa om sitt vardagsliv till att påverka miljön mindre. Det är en ganska brant inlärningskurva för att minska på avfallet och att förstå alla ingredienser och material i produkter. Kanske är det lite lättare att börja på arbetsplatsen och det gör naturligtvis lika stor skillnad där (möjligen större, men jag hittar inga siffror).

Hur som helst, här är en enkel lista att följa för att gröna till det på kontoret, i fikarummet och på arbetsplatsen överlag.

Inredning

Det finns inget som säger att man måste köpa nya kontorsmöbler. På Blocket finns massor av fina begagnade möbler, eller så kan ni inreda med designklassiker från auktionshandlare. Vill ni sticka ut lite extra och skapa en skön ombonad känsla, välj ut en eklektisk blandning av vintagemöbler som passar ändamålet. Ska ni nödvändigtvis ha nytt så köp miljömärkt och närproducerat.

Belysningen ska vara effektiv och såklart LED för att spara energi. Komplettera sedan miljön med gröna växter som renar luften, absolut inga dammsamlande plastväxter, för att skapa en trivsam känsla.

8keebgs6yxq81dqpstdrdw

Svärmors tunga är en riktigt bra luftrenare, dessutom galet lättskött och snygg i sin enkelhet. Bild: Blomsterfrämjandet

Kontoret

Det finns en uppsjö av fiffiga appar och program som gör papper nästan överflödigt idag, den lilla mängd information som faktiskt måste vara tryckt på papper skrivs självklart ut på miljömärkt sådant. Pennor och andra skrivbordshjälpmedel ska vara av hög kvalité och helst kunna återbrukas/återvinnas.

Köp nya datorer endast när det faktiskt behövs (inte efter ett bestämt tidsintervall) och vårda dom som finns. Välj miljömärkt teknik, tänk på energiförbrukningen och se till att inte ha program/appar igång i onödan. Skippa skärmsläckaren på datorn och låt den gå i viloläge istället.

Personalutrymmen

Skippa engångsprodukter och köp Fairtrademärkt ekokaffe och ekomjölk. Peppa varandra att köra åtminstone en vegolunch i veckan och ska det vara fikabröd så turas om att baka (googla nyttigt fika). Se till att servera gott fruktvatten istället för mineralvatten/vatten på flaska.

annikasarliga-designbloggarna-eva_solo-MyFlavour

Karaffen My Flavour från Eva Solo är ypperlig för att göra goda smaksatta vatten.

Skapa en återvinningshörna för sopsortering och ha en Bokashi-kompost som kan användas för en trevlig fönsterodling av kryddväxter att klippa över lunchmaten.

På toaletterna kan alla ha varsin handduk istället för av papper, toalettpapper och tvålen ska såklart vara miljömärkt.

Resor/Transport

Ha i första hand möten via webb eller telefon, många möten skulle nog kunna ersättas av virtuella sådana. Det sparar både på miljön och värdefull tid i transport. I andra hand res kollektivt och undvik flyg i möjligaste mån.

Har ni mycket leveranser och bud så se över hur dessa kan optimeras och minskas, i storstäder är cykelbud toppen.

För företaget

Uppmuntra personalen att ta cykeln eller gå till jobbet, ordna en tävling med ett fint pris som morot. Främjar både hälsa och miljö.

Ha en miljöpolicy som är aktuell och som används vid alla beslut. Köp grön el och se till att energieffektivisera kontor och produktion, låt inte maskiner stå på i onödan.

Ge bort upplevelser istället för saker i julklapp, gör teambuildingen till en insats för miljön eller annan välgörenhet och ät julbord där maten är närproducerad och miljömärkt.

beach-375069_1280

 

DELA

Bloggkärlek till mina 5 favoriter

2

Tänkte att jag ska sprida lite värme, på ett sätt som inte spär på konsumtionshysterin så här på minnesdagen för Sankt Valentin, med lite bloggkärlek till mina fem favoritbloggar där ute i bloggdjungeln.

Jag läser inte jättemånga bloggar och de flesta följer jag sporadiskt, men dessa fem kikar jag in mer regelbundet hos.

Nr 1: Jonna Jinton

Jonna har jag följt nästan sedan hon började blogga. För övrigt den enda bloggen jag verkligen läser ALLA inlägg på. Helt fantastiska bilder och en verkligen personlig blogg.

annikasarliga-designbloggarna-jonna_jinton

Nr 2: Grön i Åbo

Bloggen drivs av Julia som skriver mycket om Zero Waste och att leva hållbart. Jag gillar särskilt att ta del av alla ZW-lösningar för vardagen, för det är verkligen en omställning att göra och det är roligt att se hur någon annan löst det.

Nr 3: Underbara Clara

Kan man säga att Clara är annat än underbar? Och inte bara det, hon är dessutom en förebild på så många sätt. Duktig företagare och krönikör som vågar stå för sin åsikt och som ger landsbygden en röst. Dessutom så delar hon med sig av saker som inte är lätt i livet.

Nr 4: Hildas

Börjar ni se en röd tråd i vilken typ av bloggar jag gillar? Hildas passar som gjutet in i den kategorin iaf. Jag önskar nästan att Sofia var min bästis, för vi verkar ha alla intressen gemensamt. Odling, lantliv, recept och lite vardag i en fin blandning.

Nr 5: Rowan Tree

Rania Rönntoft tar så himla fina bilder, en perfekt blogg att drömma sig bort från tvätten och snöslask med. Känner även här en koppling till att ställa om i livet och alla funderingar kring hur man vill leva, det är helt klart en process och Rania skriver mycket klokt om detta.

Har du tips på nån riktigt bra blogg som du tror jag skulle gilla så tar jag tacksamt emot förslag, alltid roligt att upptäck nya inspirerande skribenter.

 

DELA

Ekotipset – rensa ut pappersröran

0

Ekotipset kommer fredagar och tipsar om något enkelt att göra under helgen för att leva mer hållbart och kanske rent av spara lite pengar.

Jag har kommit till kategorin papper i min KonMari-genomgång av hemmet. Värsta kategorin helt klart för min del, papper är verkligen inte min grej. Men nu ska det bli ordning och reda en gång för alla.

Jag har ”bara” 10 pärmar med väldigt gamla kvitto och annat som varit bra att ha (har nog aldrig haft nytta av en enda grej) kvar att gå igenom i helgen. Jag sorterar upp allt i Pågående, Sparas en begränsad tid, Sparas för evigt och Kastas. Här kan du läsa om hur länge man måste spara viktiga papper. Mycket kastas kan jag säga.

Sen ska jag försöka förebygga eländet i framtiden (och spara på miljön) med hjälp av autogiron, e-faktura och en digital brevlåda (jag använder Digimail). Så mitt tips den här helgen är att helt enkelt rensa i pappersröran, förbygg att det blir en ny och fixa schysst förvaring till det som blir ändå i framtiden.

Det är faktiskt helt underbart vilken lättnad det är när man tar sig an något jobbigt och sen har ett system som fungerar. Ett nytt intresse som kommit av det här organiserandet av hemmet är att hitta bra förvaring. Här kommer några tips för att pappren ska hålla sig i schack.

9347944218654

Den här har jag som tillfällig förvaring sedan innan, från Clas Ohlson.  Jag sorterar i pågående/inte betalt, sparas en begränsad tid och sparas för alltid, när posten sorteras. Problemet var steget efter detta, som ledde till högar som skulle sorteras in i nån pärm vid tillfälle. Det hoppas jag nu lösa med en sån här;

9422-3-7acbb607-d7fd-c0d1-85d8-58c6b3b13ead

En finfin arkivbox från Granit, där alla papper som ska sparas en begränsad tid ska få bo. Granit har förresten så mycket fin förvaring att jag skulle kunna köpa hur mycket som helst, men det ränner i väg i pengar så jag får köpa lite vart efter (och vara kreativ med kartonger så länge). De papper som ska sparas för evigt (blir verkligen inte mycket) får sitta i pärmar.

DELA