SENASTE ARTIKLARNA

Tema sommarliv: Tvätta miljövänligt utan el

1

Vad passar bättre än att köra ett tema om sommarliv nu i några veckor. Jag tänker mig allt som kan passa in på det enklare uteliv som man vill leva under årets varmaste månader.

För mig och karln innebär sommaren ett antal trippar med husvagnen, härnäst står Classic Car Week på tur. Så resten av veckan blir det husvagnsinspo, på onsdag blir det tips kring ekoliv i vagn och på fredag får ni tips på bra och nyttig mat att laga i husvagn eller annat enkelt kök.

Men jag inleder temat med en spännande produkt som passar ypperligt in i sommarstugan, Monono gentlewasher en handtvättmaskin. Den ska dessutom vara väldigt snäll mot kläder som är ömtåliga och det tar bara 5 minuter att ”köra” en tvätt. Snygg är den också.

Vikten är bara 11 kg så det är enkelt att flytta den med sig om man har det behovet. Det enda problemet som jag kan se med tvättmaskinen är att den inte går att få till Sverige än, men förhoppningsvis så kommer den att gå att köpa snart.

 

DELA

Reflektion över jobbåret

1

Solen skiner och semesterlunken känns påtaglig, trots att jag börjat jobba igen. Jag har haft 2 veckors semester och började på ett nytt jobb igår, som projektledare för ett integrationsprojekt. Jättespännande!

Det ledde mig till att tänka på det här inlägget av Underbara Clara, där hon reflekterar över det senaste jobbåret. Det är bra att emellanåt stanna upp och se vad man åstadkommit, så jag tänkte att jag lånar Claras frågor och tittar lite bakåt i tiden innan hösten drar igång med full fart.

Bäst av allt det senaste jobbåret:

Att jag har avsagt mig snart alla energitjuvar som jag hade samlat på mig, eftersom jag varit mindre bra på att säga nej. Och att jag bestämde mig för att sluta pendla. På så vis fick jag tillbaks många timmar per vecka. Det gamla året avslutades på bästa sätt med ett nytt jobb som projektledare, något som jag jobbat mot under hela året.

Sämsta grejen:

Att hela hösten gick åt till en konflikt på min dåvarande arbetsplats som slutade med sjukskrivning i en månad och akuta stressymptom. Aldrig mer en chef som inte tål konstruktiv kritik och en arbetsplats med lågt i tak.

Roligaste nya grejen:

Att jag både har det här spännande nya uppdraget som projektledare på halvtid och fler roliga frilansuppdrag och egna projekt i höst. Kanske dyker det upp något mer intressant uppdrag när hösten tar vid.

Största överraskningen:

Att det faktiskt dyker upp jobb som jag verkligen är intresserade av här i närområdet, jag har snubblat på mållinjen i ett par rekryteringar till spännande tjänster under våren.

Bästa förändring i arbetssätt:

Att jag satt min smärtgräns för dagspendling till 4-5 mil och har inte behövt köra mer än 2 mil den senaste tiden. Och att jag har kommit på vilket arbetssätt jag trivs bäst med, projektformen är verkligen toppen tycker jag.

Arbetsbortfall:

Jag har i princip helt slutat frilansa för tidningar på grund av de förändrade villkoren som de stora mediehusen försöker tvinga frilansarna att gå med på. Sen så har jag drastiskt dragit ner på antalet webbsidor jag gör och väljer bara det som känns kul. Ska satsa på mer egna projekt där istället.

Stoltaste stund:

När jag fick min dåvarande arbetsgivare att backa på ett olagligt beslut och att jag står på mig och hävdar min rätt. Det är tufft att göra det, men efteråt så känns det värt det.

Framsteg:

Jag bestämde mig för att jag vill arbeta som projektledare, gick en utbildning och nu arbetar jag som det. Att jag nu kan se framför mig tydligare vad jag vill i framtiden och inte längre känner mig översvämmad av saker som jag trasslat in mig i. Jag övar fortfarande på ordet nej, men nu har jag fått upp lite styrfart.

Klokaste beslut:

Att prioritera min tid och att kämpa för det jag tror på.

Jobbigaste grej:

Det är väldigt knäckande att bli behandlad som luft och att bli utsatt för en chef som tycker att man är obekväm och som väljer att lösa det på det mest fega sättet. Även om jag innerst inne visste att jag hade rätt så är det tufft. Funderade länge på någon sorts hämnd för det jag blivit utsatt för, men bestämde mig för att jag är bättre än så. Karma säger jag bara.

Planer för hösten 2017:

Jag försöker att inte rusa iväg i planerna, så att det ska bli för mycket, utan ska landa i det nya jobbet och fokusera mer på det som jag känner är ett steg framåt. Men att satsa på bloggen och ett eget projekt är två konkreta planer inför hösten.

18950922_10154423756926455_9195065363084071177_n

Jag ser verkligen fram emot hösten, min favoritårstid. Jag känner på mig att den kommer bli lyckad på jobbfronten.

DELA

Rädda havet från microplast med en tvättboll

0

Vid det här laget har väl de flesta hört talas om microplasterna som via våra avlopp hamnar i haven och djurlivet där, vilket betyder i förlängningen i oss själva. En enda fleecetröja kan, enligt Rozalia Project som forskat kring detta, ge ifrån sig upp mot 250 000 partiklar per tvätt. Superläskigt tycker jag.

Men nu finns det snart ett hjälpmedel mot det på marknaden, en färgglad tvättboll som samlar upp fibrerna som lossnar från kläder i tvättmaskinen. Efter en framgångsrik Kickstarter-kampanj så påbörjas nu produktionen och the Cora Ball finns förhoppningsvis snart att köpa.

 

DELA

Kollektionen Sea Me gjord av tång

0

Holländska designern Nienke Hoogvliet har som resultat av sin forskning kring hur man kan använda tång för att göra textilindustrin mer hållbar tagit fram en kollektion bestående av en stol och ett bord.

Textilen är tillverkad av tång i en zero waste-process och färgas även med hjälp av olika sorters tång. Kollektionen togs fram för att visa potentialen i materialet och även om designen i sig inte faller mig i smaken så tycker jag att det är ett spännande material.

Här kan du läsa mer om Sea Me.

annikasarliga-designbloggarna-kollektion-sea_me-1 annikasarliga-designbloggarna-kollektion-sea_me-2

DELA

Nya byggmiljöguiden ute

0

Idag lanserar Folksam en ny version av sin Byggmiljöguiden, en bra sammanställning över olika materials miljöpåverkan. Den borde vara varje gör-det-självares bibel tycker jag. Både för vår planet och för vår egen hälsas skull, det finns en mängd läskiga produkter på marknaden.

– Som stort försäkringsbolag är Folksam också stora beställare av byggreparationer. Vi beställer byggreparationer för 800 miljoner kronor varje år. Eftersom vi vill göra dessa reparationer så miljömässigt bra som möjligt, måste vi också veta vad materialen innehåller och hur väl de stämmer överens med kraven på ett hållbart samhälle. Det är bakgrunden till varför vi beslutade oss att göra Folksams Byggmiljöguide. Detta var 1995. Sedan dess har vi producerat tio versioner av Byggmiljöguiden med allt hårdare krav på miljö och hållbarhet, förklarar Karin Stenmar hållbarhetschef på Folksam.

– Det är ett enkelt och pedagogiskt verktyg, som med olikfärgade markeringar berättar om var på miljöskalan olika produkter befinner sig. Vi värderar t.ex. hälso- eller miljömässig påverkan kopplad till PRIO-egenskaper enligt Kemikalieinspektionen, hälso- och miljöfarlighet vid byggskedet, emissioner som riskerar att påverka innemiljö negativt samt risker för att arbetare, närliggande samhällen och miljö utsätts för särskilt farliga ämnen vid tillverkningen av polymerer, fortsätter Karin.

Så ska du bygga eller renovera i sommar, lägg lite tid på research först som omtanke om både dig själv och våran miljö.

wood-877368_1920

DELA