Vikten av att väga sina ord.

3

Det trillar in diverse nyhetsbrev i inkorgen och oftast är det inte så mycket mer med det. Men så ibland är det något som sticker ut. Något en verkligen gillar eller något som får en att kräkas lite i munnen. I morse kom det ett mail som tyvärr landade i den senare kategorin.

Bild: Skärmdump Vintrafors.se/Vintrafors Design
Bild: Skärmdump Vintrafors.se/Vintrafors Design

Först slogs jag av att det var väääääldigt likt en annan designer. Sen tittade jag lite närmare på motivet. Och sen råkade jag läsa texten.

Alltså förlåt, men vadihelahelvetesfriden:

”För precis som indianerna är barn instinktivt kraftfulla, jordnära, öppensinnade och lever utifrån själ och hjärta. I samklang med naturen.”

Där nånstans började jag på riktigt leta efter en hink. Jag förstår att det är skrivet i all välmening, men KOMIGEN 2017, har vi inte kommit lite längre än så här? Lägg ner stora kammen som du just drog över exakt alla ”indianer” (och barn, för den delen). Tack.

Nä, in i tipi-lektältet med dig och skämmes.

PS. Nej, jag har inte heller tolkningsföreträde eftersom jag är vit, medelålders, svensk och hela faderittan. Men jag har i alla fall någon slags tanke om att jag inte klistrar på andra folkgrupper massa egenskaper de inte bett om eller kan identifiera sig med. Varken positiva eller negativa sådana. 

3 KOMMENTARER

    • Eller hur? Trist att företaget/illustratören inte alls förstod poängen, vilket framgick rätt tydligt i en kommentar på Designbloggarnas instagramkonto.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − sju =