Flyttkort!

0

Snipp snapp snut, så var den sagan slut.

Men inte riktigt. Vill du fortsätta följa mig i mina spaningar och funderingar, virkningar och allmänt pysslande så kan du klicka dig vidare till mitt nya hem HÄR. Vi ses där!

Polarn O. Pyret, vad är det ni gör?

0
Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret har länge stått för något närmast unikt i barnklädesbranschen. Lekvänligt, unisex och bra kvalitet som håller i generationer.

Men plötsligt har något förändrats. Många med mig har sakta sett Polarn O. Pyret smyga sig närmare kedjorna med tryckta motiv, färger och modeller; plötsligt har de tidigare så generösa och lekvänliga plaggen blivit smala i midjan för hälften av kunderna. Senaste kollektionen beskrivs av trogna kunder som en ”dyrare version av Kappahls Newbie” och ”fantasilös Mini Rodini-ripoff”. Var det verkligen så här Polarn O. Pyret ville ha det? Kan det vara så att Den Stora Internationella Marknaden har blivit viktigare än företagssjälen?

Enligt Polarn O. Pyret (saxat från deras hemsida 9/4-2018)är deras grej:

Design som håller, sedan 1976  Vi gör kläder som tål att älskas, tvättas och slitas. Och som tillslut kan ärvas vidare till nästa barn, och nästa. Vi kallar det design som håller. Låt barn vara barn  Vi startade år 1976 med viljan att göra bekväma barnkläder av hög kvalitet. Det betyder lekvänlig design, utan något som skaver eller stramar, som också ska hålla tvätt efter tvätt. Helt enkelt kläder som låter barn vara barn. …Vårt mål är att varje plagg ska bäras av tre barn, minst.”

Men vad hände egentligen?

Polarn O. Pyret
Produktbilder: Polarn O. Pyret
Flertalet kunder vittnade i höstas om hur den rosa jackan plötsligt inte gick att knäppa med tjocka kläder under. Hur ska den inte strama när barnen (som föredrar rosa) leker? Hur ska tyll och fastsydda små tofsar hålla för minst tre barn? Dessutom måste barnen även vara av samma kön eftersom plaggen blivit ”pojkigare” och ”flickigare”, enligt PO.P själva (se bild nedan). Och hur ska design hålla när den är trendkänslig? Nej, Polarn. Det är något som skaver, och det är inte nödvändigtvis en söm. Hösten 2017 höjdes många arga röster via sociala medier mot PO.Ps ”nya stil”. Föräldrar runtom i landet ifrågasatte både färger, mönster och modeller och i en lång Facebook-tråd hittar vi detta svar (som PO.P även refererar till i andra inlägg som ”ett utförligt svar”).
Polarn O. Pyret
Skärmdump från Polarn O. Pyrets officiella Facebook-sida.
2015 kunde vi läsa ”Det låter kanske självklart, men att utgå ifrån att pojkar och flickor har samma behov är ganska unikt. Vi vill göra världens bästa barnkläder. Vem som ska ha vad, och i vilken färg, får du bestämma. Unisex sedan 1976.” på hemsidan. Vad hände sen? Ny VD i februari 2016. Stark expansion på den internationella marknaden.
Polarn O. Pyret
Många kunder att anpassa sig till. Skärmdump från Polarn o. Pyrets hemsida.
Och jag är ju inte dummare än att jag fattar att pengar är najs, oavsett valuta. Men om det innebär att man tappar hela sin identitet? Jag får känslan av att Polarn o. Pyret inte bara säljer barnkläder, de säljer sin själ. Jag hoppas, i djupet av mitt randiga hjärta, att de hittar tillbaka till 1976 igen. Eller åtminstone 2015. /Anna

Vik en origamitulpan!

0
origamitulpan

Ska du gå bort i påsk och tänker att värdfolket redan har fått sin beskärda del av påskblommor?

Jag kan nästan garantera att de inte fått en bukett origamitulpaner! Garanterat underhållsfria och allergisäkra. origamitulpan

Du behöver:

  • Origamipapper i valfri färg
  • Papperssugrör
Sen tittar du på videon nedan och viker en origamitulpan (eller hundra)! Mycket nöje och glad påsk! /Anna

En virkad present och en skev hund.

0
Trendie

Som ni kanske läst så flyttar Trendstefan från Designgalleriet, och dessutom har han fyllt år ganska nyligen.

Så det var väl inte helt otänkbart att jag och Stina hade följande konversation för några veckor sen: Trendie Och ja. Ni ser ju vad det här bollandet ledde till. ABSOLUT INGENTING RIMLIGT. Som vanligt när en virknål (och jag) är inblandad. Vi delade upp arbetet mellan oss. Jag skulle virka Stefan och Stina skulle virka Stefans übersöta beagle, Ellie. Jag började direkt. Nu kanske ni tänker att jag bara virkade loss. Men icke. Det ligger åtskilliga timmars research bakom detta. Vilken färg på t-shirten är rimligast? EXAKT vilken ryggsäck har Stefan? Ska han ha gröna eller röda skor? Färg på byxorna? Jag tror höjdpunken (eller lågvattenmärket) i detta projekt var konversationen om storleken på Ellie i relation till Stefan. Stina KAN ha googlat ”Trendstefan längd” och sen ”mankhöjd beagle”. Ni förstår. Inget, absolut INGET, är lämnat åt slumpen här.
Trendie
Huvud, axlar, skor och väska in the making.

Meanwhile, three miles north of the Danish border…

Stina behövde något slags mönster att utgå ifrån. Jag letade lite på Pinterest och hittade några bra men även… detta.
Bild t.v. vintage virkmönster från Coats & Clarks ca 1960, bild t.h. Gripsholms-lejonet, foto Hans Thorwid/Nationalmuseum
PÅ RIKTIGT? Någon som ba ”Ja! Jag vill virka min beagle för den är så söt!” och sen råkade beaglen kanske ha både föräldrar och far/morföräldrar som var syskon. Plus blivit tappad nerför en trappa. Och var mycket mycket nära släkt med lejonet på Gripsholms slott.

Okej, tillbaka till Stefan.

Trendie
Monterad! Glasögon av najtråd och lilla fejset. Och ryggsäcken!
När det stora hela var klart så uppkom naturligtvis frågan om hur detta debacle bäst skulle förpackas. Och inte heller här lämnades något åt slumpen eller gjordes lite halvdant. Enter:
Trendie
Sa du Barbie? Nej. Trendie. Så klart.
Ja, för vad annat än Trendie kan Trendstefan heta när han är sisådär 30 cm lång och ligger i en rosa Barbiekartong? Nej, precis. Det är ju faktiskt helt rimligt i allt detta orimliga. Igår fick Stefan sin Trendie. Dock utan Ellie, eftersom Ellie tydligen hade blivit alldeles för lik Gripsholms-beaglen ovan. Stina virkade ett presentsnöre istället, och det blev jävligt rakt och snyggt, ska ni veta! Ha en virkligt fin måndag! /Anna Vill du läsa mer från Anna, klicka HÄR

Baby Banana!

0
Baby Banana

Det är sällan barnbranschen bjuder på några revolutionerande nyheter.

Men för några månader sen fick jag syn på Baby Banana! En bitleksak med härliga borstliknande silikonpiggar – i form av en BANAN. Ja, ni hör ju. Det kan ju inte bli annat än succé. Baby Banana Den finns även som majs, och det är ju förstås också roligt. Men BANAN. Kan inte sluta älska bananen. Totte har testat Baby Banana och ger den fem dregliga munnar av fem möjliga. Den här bananen och ett päron i naturgummi från Oli & Carol verkar vara de han helst stoppar i munnen, och då har han ändå ett gäng andra bitleksaker att välja på.
Baby Banana
Vänligast observera hur Totte matchar bananen med en halvpolo från Domus, anno 1980.

Och nu lite vuxen input igen:

  • Den är tillverkad av silikon. Klar fördel. Går alltså att koka efter att den hamnat på golvet i en nedkissad hiss*, till exempel. (* dvs alla hissar i Stockholms tunnelbanesystem.)
  • ”Skalet” är utformat som handtag och gör att det är lätt att greppa bitleksaken för barnet. Det gör det också lätt att fästa en napphållare eller liknande rem (för att undvika att den t ex tappas på golvet i en nedkissad hiss).
  • Himlans tjusig! Jag blir i alla fall väldigt glad av en knallgul banan.
  • Den är ganska liten och lätt, vilket gör att även mindre bebisar orkar hålla i den utan att tappa den i fejset. Ja, du vet så där som du själv gör med mobilen ibland när du ”bara ska kolla instagram innan du somnar”.
Baby Banana finns för närvarande att köpa hos Barnbutiken och Leksaksvärlden, men förhoppningsvis kommer den till fler återförsäljare snart! Ha en fin måndag! /Anna (som ibland KAN verka lite lite bitter över att alla hissar i tunnelbanan luktar kiss) Vill du läsa mer från Anna Spanar Smått, klicka HÄR