Lamino love

0
Bild: Swedese

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Svenssons i Lammhult.

I dag pratade jag med min kusin H på FaceTime. När man är långt ifrån varandra geografiskt är det extra roligt att kunna se varandra när man snackar. Speciellt när man själv sitter med en latte och solglasögon i morgonsolen och hon befinner sig i ett kallt och ruggigt Kristianstad (Hihihi). Okej det var taskigt, men man måste få retas lite ibland – speciellt inom familjen. Våra familjer har alltid varit nära varandra och H är på många sätt min ”storasyster”. I början av 80-talet flyttade hon och hennes familj från Stockholm till Växjö. H, som då var i 10-års åldern, skulle få ett nytt eget rum och högst upp på hennes önskelista stod en fåtölj och heltäckningsmatta. Min snälla moster och morbror sa ja och H blev naturligtvis överlycklig. Hon såg framför sig hur härligt det skulle bli med en tjock grön heltäckningsmatta och en mjuk och bullig fåtölj med jeansklädsel.

Jag är inte helt säker, men jag tror att det var en sån här fåtölj som H ville ha i sitt nya rum. Ganska cool faktiskt,
Jag är inte helt säker, men jag tror att det var en sån här fåtölj från IKEA som H ville ha i sitt nya rum. Ganska cool faktiskt. Bild: www.ikeamuseum.com

Att hon föreställde sig en tjock och fluffig grön heltäckningsmatta var en självklarhet, eftersom det var en sån som hennes kompis i Stockholm hade på sitt rum. Med denna bild i huvudet blev besvikelsen ett faktum när hon öppnade dörren till sitt nya rum och insåg att hennes mamma och pappa hade valt en flätad ullheltäckningsmatta som var totalt ofluffig. Dessutom fanns det ingen mjuk och bullig jeansfåtölj, eftersom hennes föräldrar hade valt en klassisk Lamino med vitt fårskinn.

Yngve Ekström designade möbelklassikern Lamino 1956. Bild: Svenssons i Lammhult.
Yngve Ekström designade möbelklassikern Lamino 1956, Swedese. Bild: Svenssons i Lammhult.

Not cool. Eller rättare sagt sjukt coolt. Riktigt, riktigt snyggt. Som barnrumsinredare och fixare är jag en stark förespråkare för att barnen själva ska få bestämma hur de vill ha det på sina rum. Jag älskar att få vara en del av barnens drömmar och hjälpa dem att förverkliga dem. Samtidigt så är jag ju också en mamma och har därmed full förståelse för att föräldrar kanske vill investera i hållbara och tidlösa möbler. Så har man möjlighet att välja en möbelklassiker kan det ju hända att barnet inte går upp i brygga av glädje direkt, men i det långa loppet kanske de uppskattar det. Så har det verkligen varit för H och hennes Lamino. Det tog inte så lång tid innan hon började gilla den, framförallt för att den är så skön att sitta i. Nu har den hängt med och varit en del av hennes hem i många år. Det är fåtöljen där hon har suttit och pluggat, ammat sina barn och slappat med en bok efter en lång arbetsdag. Idag står den i deras sommarhus. Lite luggsliten, men fortfarande älskad.

Det bör tilläggas att eftersom H inte bara är min kusin och ”storasyster” utan även en person som jag alltid har sett upp till och beundrat ville jag naturligtvis också ha en Lamino. Jag fick dock vänta till 2000-talet, men nu har vi en alldeles egen med tillhörande fotpall. 🙂

I vårt förra hus hade Laminon en självklar plats i vardagsrummet. Bild: Sofi Sykfont.
I vårt förra hus hade Laminon en självklar plats i vardagsrummet. Bild: Sofi Sykfont.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 8 =